Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Σακελλάρη
(από την Ημερησία)
Τα πάνω κάτω έφερε στην ψυχολογία της αγοράς η έντονη διαφωνία τρόικας και κυβέρνησης με φόντο τις αποκρατικοποιήσεις. Ξαφνικά και ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο είχε προεξοφλήσει πως θα βρεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο λύση στο χρέος της...
Ευρώπης, ένα νέο σκηνικό φαίνεται να προβάλλει από την περασμένη Παρασκευή, με επίκεντρο την ανησυχία των επενδυτών αν οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Το ενδεχόμενο αυτό χαρακτηρίζεται ως το αρνητικότερο σενάριο για τους επενδυτές, το οποίο, πάντως, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, βάσει των οποίων η τρόικα δείχνει να ζητά τεράστιες αποκρατικοποιήσεις με διαδικασίες εξπρές, καλούνται να συνυπολογίσουν στις εκτιμήσεις τους.
Το τέστ
Πρώτη κρίσιμη ένδειξη και για το Χρηματιστήριο αποτελεί η διαμόρφωση των spreads στην αυριανή μικρή δημοπρασία τρίμηνων εντόκων ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Όπως παρατηρεί έγκυρος αναλυτής, η σημασία αυτής της δημοπρασίας χωρίς τις εξελίξεις της Παρασκευής θα ήταν υποδεέστερη.

Καταρχήν, λοιπόν, προκλήθηκε σοκ στην αγορά και άμεση αντίδραση στο Χρηματιστήριο από τις ανακοινώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ έως το 2015. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι πέρα από τις αντιδράσεις που υπήρξαν ευρύτερα και που ήδη προαναφέρθηκαν οι μετοχές κρατικών επιχειρήσεων και εταιρειών όπου συμμετέχει το Δημόσιο ενισχύθηκαν θεαματικά.
Εκτός των κρατικών τραπεζών, τα αποκαλούμενα κρατικά χαρτιά ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, αλλά και ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αντέδρασαν οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα τους βασικούς δείκτες και περιορίζοντας την πτώση του γενικού δείκτη.
Όπως σημειώνουν αναλυτές, οι αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο, που θα αντικατοπτρίζουν και τις αντίστοιχες σε κοινωνικό επίπεδο, το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, έχουν μεγάλη σημασία. Αυτές ακριβώς οι αντιδράσεις θα διαμορφώσουν και τον τρόπο που θα κινηθούν οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι είναι και το ζητούμενο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι εξ αυτών τοποθετούνται σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων, οργανισμών του Δημοσίου, υποδομών από την αρχή του έτους και από τα χαμηλά 12ετίας - 15ετίας.
Οι στηρίξεις
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, όπως παρατηρούν τεχνικοί αναλυτές, θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευσθούν οι στηρίξεις του γενικού δείκτη στο επίπεδο των 1.600 μονάδων και των 745 μονάδων για το FTSE 20.
Εάν το Χρηματιστήριο υποχωρήσει τότε οι στηρίξεις αυτές μεταφέρονται στο επίπεδο των 1.540 - 1.560 μονάδων για το Γενικό Δείκτη.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως για το Χρηματιστήριο το κλίμα φόβου είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Είναι πολύ εύκολο το ντόμινο του φόβου να δημιουργήσει νέες μεταφορές καταθέσεων στο εξωτερικό, ακόμη και νέο παρατεταμένο κύκλο ύφεσης.
Από την άλλη πλευρά, είναι γεγονός πως το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται ιστορικά κοντά στα χαμηλά του επίπεδα, επομένως είναι επίσης σαφές πως οι πάντες πιστεύουν πως αυτά τα χαμηλά επίπεδα αποτελούν ευκαιρίες τοποθετήσεων, εκτός εάν η χώρα δεν τα καταφέρει συνολικά.
Εγκυρος χρηματιστής παρατηρεί πως μέσα από τις νέες εξελίξεις και με δεδομένο το εκλογικό πρόγραμμα που έχει μπροστά της η Γερμανία και αφορά και τον Απρίλιο, δύσκολα θα υπάρξει οριστική λύση για το θέμα χρέους και στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.
Αντιδράσεις
Οι αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο, που θα αντικατοπτρίζουν και τις αντίστοιχες σε κοινωνικό επίπεδο, το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, έχουν μεγάλη σημασία.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως για το Χρηματι-στήριο το κλίμα φόβου είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Είναι πολύ εύκολο το ντόμινο του φόβου να δημιουργήσει νέες μεταφορές καταθέσεων στο εξωτερικό, ακόμη και νέο παρατεταμένο κύκλο ύφεσης.
Μέσα από τις νέες εξελίξεις και με δεδομένο το εκλογικό πρόγραμμα που έχει μπροστά της η Γερμανία και αφορά και τον Απρίλιο, δύσκολα θα υπάρξει οριστική λύση για το θέμα χρέους και στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Τι λένε οι χρηματιστές
Επιλεκτικότερα βλέπουν κάποιοι επενδυτές τη χρηματιστηριακή αγορά. Το κλίμα είναι εξαιρετικά εύθραυστο και από εδώ και πέρα οι τοποθετήσεις θα γίνονται όπου υπάρχει ουσία, σημείωναν οι ίδιοι. Το ράλι ανακούφισης που προηγήθηκε μπορεί να θεωρηθεί ότι ολοκληρώθηκε σε τούτη τουλάχιστον τη φάση και όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες θα υπάρξει σαφώς αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων.
Εάν αυτή η αναδιάρθρωση σημαίνει και πτώση στα προηγούμενα χαμηλά επίπεδα, αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί, αφού εξαρτάται άμεσα από τις εξελίξεις. Είναι σαφές πως το βλέμμα των επενδυτών θα είναι στραμμένο στα κρατικά χαρτιά, όπως ΑΤΕ, ΤΤ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και τις δύο εταιρείες ύδρευσης. Η ταχύτητα των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες ασχέτως των διαφωνιών με την τρόικα, συμπεριλαμβάνεται και στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, ενώ μπορεί να βοηθήσει την αγορά να δει υψηλότερα επίπεδα.
Τα spreads
Παράλληλα, οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν την πορεία των spreads, τα οποία ουσιαστικά εκτιμούν κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να τα καταφέρει να βγει από την κρίση και να απευθυνθεί στις αγορές και σε ποια στιγμή θα καταφέρει να το πραγματοποιήσει αυτό, σημείωναν άλλοι αναλυτές. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 1.621,90 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 2,39% και ετήσια κέρδη 14,71%. Ας σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης, στην παρούσα φάση, διατρέχει κίνδυνο εξαιτίας των κερδών του να πραγματοποιηθούν ρευστοποιήσεις, εξαιτίας της διάχυτης ανασφάλειας της επενδυτικής κοινότητας για τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: