Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΙΣ «ΚΑΛΕΝΔΕΣ» Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ «Συννεφιασμένη» η τρικομματική κυβέρνηση



synnefiasmeni-i-trikommatiki-kyvernisi 
Σε επαναπροσδιορισμό της σχέσης των τριών πολιτικών αρχηγών δείχνει να κατευθύνεται οΑντώνης Σαμαράς, πρόθεση η οποία διεφάνη και μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τους κυρίουςΒενιζέλο και Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δρόμος που πάντως, δε φαίνεται να είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς τα μηνύματα που στέλνονται τις τελευταίες ώρες από το Μαξίμου, μάλλον περιορίζουν το ρόλο των δύο Προέδρων, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, σε αυτόν του κομπάρσου. 

Το βίντεο-μήνυμα Σαμαρά στο Facebook καταδεικνύει την πρόθεση του Πρωθυπουργού να αναδειχθεί ως ο βασικός άξονας της τρικομματικής κυβέρνησης και να πιστωθεί τις θετικές εντυπώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup της Δευτέρας. 

Παράλληλα, η αυστηρή στάση του Πρωθυπουργού στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο είναι ενδεικτική της πρόθεσής του να εμφανιστεί ως «πρώτος μεταξύ ίσων».

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, παρά την έντονη σεναριολογία των τελευταίων ημερών, κατά τη χθεσινή συνάντηση των τριών αρχηγών, στο τραπέζι των συνομιλιών δεν τέθηκε το ζήτημα των ενδοκυβερνητικών αλλαγών, οι οποίες μάλλον μετατίθενται για μετά την εκταμίευση της δόσης. Συναφώς, δεν εξετάστηκε ούτε η πρόταση περί σύστασης κοινής τρικομματικής επιτροπής η οποία θα δίνει κατευθύνσεις και θα επιλύει σε πρώτο στάδιο τις όποιες διαφορές ανακύπτουν μεταξύ των τριών κομμάτων.

Από το Μαξίμου, αξιολογώντας και τις δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει έδαφος, προσανατολίζονται στην αξιοποίηση του Αντώνη Σαμαρά ως κεντρικής προσωπικότητας στο πολιτικό σκηνικό. Πολιτική η οποία, όπως είναι φυσικό, «ψαλιδίζει» την παρουσία των Βενιζέλο και Κουβέλη, απειλώντας με περαιτέρω ρήγματα την κοινοβουλευτική συνοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και, συνεπακόλουθα, τη συνεκτικότητα της κυβέρνησης.

Η στρατηγική αυτή, επαναφέφερε στο παρασκήνιο τα σενάρια περί ενδεχόμενης προκήρυξης εκλογών, χαρτί που φαίνεται ότι το Μαξίμου κρατούν στο μανίκι τους, ως μέσο πολιτικού αιφνιδιασμού «φίλων» και αντιπάλων. Άλλωστε, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του κόμματός του ο Ευ. Βενιζέλος και της δημοσκοπικής κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ, από το Μαξίμου εμφανίζονται να μην αποκλείουν το πολιτικό «ατύχημα».  

Πάνος Ρασσιάς
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: