Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Το απόγευμα η ψηφοφορία Στην Ολομέλεια η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική για το Μνημόνιο



  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες που οδήγησαν τη χώρα στην προσφυγή στο ΔΝΤ.

Της συζήτησης θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το απόγευμα.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ που συνεδρίασε την Τετάρτη αμέσως μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών αποφάσισε να μη δώσει θετική ψήφο στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια στάση θα κρατήσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η κοινοβουλευτική συνοχή των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Τη συζήτηση άνοιξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης. «Δική μας πρόθεση δεν είναι να κυνηγήσουμε μάγισσες, αλλά να απαντήσουμε σε τεράστια ερωτήματα που απασχολούν την κοινωνία» είπε και πρόσθεσε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εκδικητική αλλά αποσκοπεί στην κάθαρση και τη διέξοδο.

«Δεν υπάρχει restart χωρίς κάθαρση. Πρέπει να βάλουμε τις βάσεις για μια νέα αρχή» είπε ο κ.Δραγασάκης.

Απευθυνόμενος, μάλιστα, στη ΔΗΜΑΡ είπε: «Κι εσείς θα τα κουκουλώσετε και θα καταψηφίσετε την πρόταση για να μη σπάσετε την εταιρική σχέση;».

Παίρνοντας τον λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τασούλαςκατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πρότασή του αποσκοπεί σε μικροκομματικά παιχνίδια, «πάνω σε μία κρίσιμη περίσταση όπου η χώρα θέλει να σταθεί όρθια, θέλει να δώσει την αίσθηση της ενότητας».

«Ένα τέτοιο σκεπτικό υποτεταγμένο πλήρως στις ανάγκες τις πολιτικές, τις δημοσκοπικές, τις εντυπωσιοθηρικές του ΣΥΡΙΖΑ, ένα τέτοιο σκεπτικό το οποίο εξιλεώνει αυτές τις ευθύνες εν ονόματι μιας μοιραίας αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, την οποία προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανατρέψει, ένας τέτοιος αχταρμάς, είναι όχι απλώς το ελάχιστο που χρειάζεται η χώρα αλλά, αλλά αυτό το οποίο καθόλου δεν χρειάζεται η χώρα αυτή τη στιγμή» τόνισε ο κ. Τασούλας, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ «απόπειρα ποινικοποίησης ευθυνών με κομματική και ιδεολογική εμπάθεια», που βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας και εμποδίζει την προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση.

«Κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχουν ευθύνες» σημείωσε ο κ. Τασούλας, σημειώνοντας ότι όταν η ΝΔ υπέβαλε την δική της πρόταση, αρχές του 2010, «δεν το έκανε εν ονόματι συντριβής πολιτικών αντιπάλων ή εν ονόματι φαντασμάτων ιδεολογικών. Το έκανε, ζητώντας να αναζητηθούν οι ευθύνες από το 1981 μέχρι εκείνη τη στιγμή, κυρίως για να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον, αλλά και για να αναληφθούν και να καταλογιστούν ευθύνες. Σήμερα έχουμε αναλάβει, μετά το αποτέλεσμα δύο εκλογών αυτής της ατελείωτης χρονιάς, την ευθύνη να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια μέσα στην Ευρώπη».

Πάντως, ο βουλευτής της ΝΔ Δάνης Τζαμτζής είπε από το βήμα της Βουλής ότι η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και θα καταθέσει δική της πρόταση εξεταστικής επιτροπής, για να χυθεί άπλετο φως, χωρίς εμπάθεια και εκδικητικότητα.

Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Τζαμτζή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου αναρωτήθηκε πώς η τρικομματική κυβέρνηση «δεν έχει ζαλιστεί από τις πολλές κυβιστήσεις, περιδινήσεις και μεταλλάξεις» και πρόσθεσε ότι ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας, στην ομιλία του, δεν είπε τίποτα για την πρόθεση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ,Παναγιώτης Ρήγας, λέγοντας ότι με την πρότασή του «έχει στόχο σε αυτή τη συγκυρία να δημιουργήσει ένα εφήμερο φόρουμ δημιουργίας εντυπώσεων με τρόπο δημαγωγικό και λαϊκίστικο για μικροκομματικά οφέλη».

Κάποιοι είπαν ότι υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις αντί του να οδηγηθούμε στο ΔΝΤ, είπε ο κ.Ρήγας κάνοντας λόγο για «αστειότητες».  «Οι μετά Χριστόν προφήτες έλεγαν ότι ήξεραν πως το πρόγραμμα δεν έβγαινε. Αυτό ξεπερνά τα όρια της λογικής» σημείωσε.

«Σήμερα συζητάμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί η χώρα εξακολουθεί να υπάρχει χάρη στις θυσίες του λαού, επειδή πάρθηκαν αποφάσεις για να κρατηθεί η χώρα όρθια» είπε και τόνισε ότι τα μοντέλα που είχε προτείνει ο κ. Τσίπρας, όπως η Αργεντινή, δεν υπάρχουν πλέον. «Ας αναζητήσετε άλλα μοντέλα να επιδείξετε». Κάλεσε, μάλιστα, τον ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει τον πολιτικό του λόγο στα όρια που επιβάλλει η ιστορία της Αριστεράς και η κρισιμότητα της στιγμής. «Δεν είναι ώρα για διαχωρισμούς και διάσπαση» τόνισε.

Την απόφαση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να υπερψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο βουλευτής του κόμματος Νότης Μαριάς.

«Ψηφίζουμε την πρότασή σας διότι θέλουμε, παρά τις διαφοροποιήσεις που έχουμε και τις παρατηρήσεις που θα κάνουμε, να προχωρήσει η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής» είπε, σημειώνοντας ότι εάν η πρόταση απορριφθεί τότε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα καταθέσουν εκ νέου τη δική τους πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής.

Ο κ. Μαριάς άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας έτσι όπως έχει διαμορφώσει την πρότασή του δίνει την ευκαιρία στη ΝΔ να «στρίβει διά του αρραβώνος», ενώ η αξιοπιστία της πρότασης θα κριθεί «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετατραπεί σε 'Κολυμβήθρα του Σιλωάμ' πρώην υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου».

Επίσης, άσκησε δριμύτατη κριτική στη ΝΔ, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Παπανδρέου ότι είχε σχεδιάσει πριν τις εκλογές του 2009 την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Την απόφαση της Χρυσής Αυγής να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική Επιτροπή ανακοίνωσε ο βουλευτής του κόμματος, Μιχαήλ Αρβανίτης-Αβραμος.

Στη συνέχεια, παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, τόνισε ότι «η ΔΗΜΑΡ θέλει να μάθει, θέλει να αποκαλυφθούν τα πάντα, αλλά αυτό να γίνει με τον καλύτερο τρόπο».

Ο κ. Τσούκαλης είπε ότι το κείμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ περιέχει κατηγορηματικές αποφάνσεις που είναι το ζητούμενο για την έρευνα. «Εκ των προτέρων λέει ότι υπάρχουν ευθύνες» τόνισε και πρόσθεσε ότι το κείμενο «βρίθει τέτοιων ανεπίτρεπτων αναφορών».

Πρόσθεσε ότι η ΔΗΜΑΡ θα τοποθετηθεί σχετικά με τον φάκελο του Αρείου Πάγου που υπάρχει για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «καμία διαχείριση δεν μπορεί να αποτρέψει την καπιταλιστική κρίση», σημειώνοντας ότι λύση εντός της ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει.

Ωστόσο, είπε ότι πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση του Μνημονίου, δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αλλά διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχουν τα εργαλεία διερεύνησης» και ως εκ τούτου «τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι πενιχρά».


Newsroom ΔΟ
Λ

Δεν υπάρχουν σχόλια: