Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΠΡΕΣΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΗ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά

Αντιμέτωπος με το ψυχρό κλίμα των Βρυξελλών που διατηρούν επιφυλάξεις για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και παραμένουν βαθύτατα ενοχλημένες με τα «ψέματα» των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο... Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης. Ωστόσο, η πολιτική κάλυψη προς την Ελλάδα που αρχίζει να διακρίνεται μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο αλλά και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προκαλεί αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο παρουσιάζει σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου στους ομολόγους του, θα περάσει τελικώς από τις συμπληγάδες των Βρυξελλών. Συγκεκριμένα ο κ. Θαπατέρο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εl Ρais» δήλωσε ότι η Ελλάδα «έχει παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα» και «πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση. Εγώ έχω εμπιστοσύνη στον κ. Παπανδρέου και πρέπει να πω ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής υπήρξε κλίμα στήριξης της Ελλάδας».
Οι επιφυλάξεις
Στο σημερινό Συμβούλιο και στο αυριανό των 27 υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ακούσει τις πολλές επιφυλάξεις που ήδη έχουν καταγράψει οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, οι οποίοι επισκέφθηκαν πριν από λίγες ημέρες την Αθήνα και οι οποίες αφορούν:
●Την υπερβολική, όπως θεωρούν, αισιοδοξία του Προγράμματος ως προς τα έσοδα. Συγκεκριμένα οι τεχνοκράτες θεωρούν ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ ίσως είναι εντονότερη από αυτήν που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας (0,3%), ακριβώς επειδή θα επιβληθούν νέοι φόροι και θα γίνουν περικοπές δαπανών. Επομένως, οι προβλέψεις για τα φορολογικά έσοδα ίσως βασίζονται σε λανθασμένη βάση. Επιπλέον, θεωρούν ότι είναι εντελώς αβέβαιη η πρόβλεψη για σύλληψη της φοροδιαφυγής, καθώς αυτή είναι μια υπόσχεση που έχουν ακούσει κατ΄ επανάληψιν από την ελληνική πλευρά χωρίς ποτέ να σημειωθεί επιτυχία.
●Την υπερβολική εξάρτηση του Προγράμματος από το σκέλος των εσόδων και την αναλογικά μικρότερη από το σκέλος των δαπανών. Οι Βρυξέλλες θα θεωρούσαν πιο αξιόπιστη αλλά και πιο σωστή από πλευράς πολιτικής την επίτευξη της προσαρμογής κυρίως μέσω του σκέλους των δαπανών. Συγκεκριμένα, το 2010 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5,8 δισ. ευρώ τα έσοδα και να μειωθούν κατά 4,5 δισ. ευρώ οι δαπάνες. Όπως όμως επισημαίνεται, εκεί όπου έχει γίνει μεγάλη υπέρβαση τα τελευταία χρόνια είναι στις δαπάνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση και έχουν βεβαίως στη διάθεσή τους οι Βρυξέλλες, την περίοδο από 31/12/2003 έως 31/12/2009 το ονομαστικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 40%, τα φορολογικά έσοδα κατά 30% και οι δαπάνες κατά 87%! Πρόκειται για εντυπωσιακά στοιχεία, που δείχνουν τόσο τη διάλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού όσο και- κυρίως- τον εκτροχιασμό των δαπανών, εξαιτίας προφανώς των ρουσφετολογικών προσλήψεων και της απουσίας κάθε ελέγχου.
Βέλη για τα «ψέματα»
Με αυτά τα δεδομένα, λένε οι τεχνοκράτες, το μόνο βέβαιο είναι η μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 2% του ΑΕΠ. Αναγνωρίζουν πάντως την καλή επεξεργασία του προγράμματος και δίνουν βάρος στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές. Παράλληλα στο σημερινό και το αυριανό Συμβούλιο, οι υπουργοί της ευρωζώνης αναμένεται να εκτοξεύσουν βέλη κατά της κυβέρνησης για τα στατιστικά «ψέματα» που διοχέτευσε η προκάτοχός της στην Εurostat. Η σχετική έκθεση της Εurostat έχει προκαλέσει οργή στις Βρυξέλλες και θα ζητήσουν με τον πλέον αυστηρό τρόπο να διορθωθεί η κατάσταση. Άλλωστε αυτό το ζήτημα θα το παρακολουθήσει επισταμένως η Επιτροπή, αφού η Εurostat αρνείται προς το παρόν να επικυρώσει τα στοιχεία της Ελλάδας για το έλλειμμα και το χρέος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να αναφερθεί στην επικείμενη ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: