Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Πρώτο τεστ για Πρόγραμμα και Στατιστική

Τις πρώτες αντιδράσεις για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα έχει ο υπουργός Οικονομικών στις συνεδριάσεις Eurogroup και Eco/fin, Δευτέρα και Τρίτη, όπου θα συζητηθούν τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είναι αισιόδοξος, καθώς έχει δώσει δείγματα γραφής. Πρώτον έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τη Στατιστική Υπηρεσία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακούσει για το θέμα καλά νέα, αλλά το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών θα είναι λάβρο κατά της χώρας για το παρελθόν.

Δεύτερον, θα έχει την ευκαιρία να δώσει τα βασικά σημεία του Προγράμματος Σταθερότητας, το οποίο είναι αναλυτικό και με ποσοτικοποιημένα μέτρα, έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με την ευρωπαϊπή επιτροπή, ενώ διαθέτει και εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που υπάρξουν «αστοχίες» στα μέτρα.

Στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός αναφέρει ότι «θα περάσουμε ένα τρίμηνο συνεχούς παρακολούθησης και διακυμάνσεων των αγορών». «Οι επιφυλάξεις είναι πάρα πολύ έντονες και το κλίμα δεν είναι θετικό εξαιτίας της δημοσιονομικής μας κατάστασης», τονίζει, αλλά επισημαίνει ότι «με τις πρωτοβουλίες μας για την αποκατάσταση των στατιστικών και πλέον με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ξανά ένα κλίμα προσδοκίας».

Παραμονή της συνεδρίασης των Eurogroup και Eco/fin, ο Ισπανός πρωθυπουργός παρενέβη. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais, ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, ο οποίος προεδρεύει την περίοδο αυτή της ΕΕ, δηλώνει ότι η Ελλάδα «έχει παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για δημοσιονομική εξυγίανση». «Έχω εμπιστοσύνη στον Παπανδρέου», λέει, παρατηρώντας πως μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης μια «αλληλεγγύη απαιτητική αλλά λογική, είναι αναγκαία».

Την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ είπε ότι «στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικά βήματα με στόχο την επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία». Παράλληλα, ανέφερε ότι με τις δηλώσεις της την Πέμπτη δεν ήθελε να επικρίνει τη χώρα μας, αλλά να υπενθυμίσει ότι «το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι η κοινή πλατφόρμα» των χωρών της ευρωζώνης και πως «κάθε χώρα μέλος οφείλει να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα» για την τήρησή του.

«Ξέρω ότι για κάποιους είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν γιατί μπορώ και πρέπει να ασκώ σκληρή κριτική στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, αλλά να κατεβάζω τους τόνους, στο θέμα ΄΄έλλειμμα΄΄, ΄΄χρέος΄΄, ΄΄Βρυξέλλες΄΄, ΄΄Σύμφωνο Σταθερότητας΄΄. Δεν καταλαβαίνουν, δυστυχώς, αυτοί οι καλοθελητές, ότι τραυματίζοντας την εικόνα της χώρας στο Εξωτερικό, και την αξιοπιστία της διεθνώς, τραυματίζεις και τον κάθε Έλληνα πολίτη-φορολογούμενο», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος παρατήρησε ότι χαίρεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα προβλήματα στην οικονομία, τα οποία δεν καταλαβαίνει, διότι, όπως είπε, «αν θα πεινάσουμε, δεν θα πεινάσουμε όλοι μαζί;».

«Τα μέτρα είναι απολύτως αναγκαία», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος, «γιατί τίποτα δεν είναι πιο φιλικό για τον πολίτη, τίποτα δεν είναι πιο κοντά στους στόχους μας για ανάπτυξη και για κοινωνική συνοχή από το να μπορείς να καταβάλεις κάθε μήνα μισθούς και συντάξεις, από το να μπορείς να στηρίξεις τον άνεργο, από το να μπορείς να στηρίξεις τις ομάδες -τις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικά ομάδες -που έχουν ανάγκη από την προστασία του κράτους, από την αναδιανεμητική λειτουργία του κράτους».

«Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εμφανίσει την ελληνική οικονομία στο χείλος της καταστροφής και κυρίως να κρύψει το χαρακτήρα της κρίσης, φορτώνοντας όλα τα προβλήματα στην κυβέρνηση της ΝΔ, και ενώ η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ίδια δήθεν σωτήρια μέτρα, την ίδια στρατηγική μέχρι λεπτομέρειας», αναφέρει το ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά, αλλά υποτάσσεται στις επιταγές της ΕΕ, στην οποία είναι κυρίαρχο το φιλελεύθερο λόμπι. Για τα μέτρα που λαμβάνονται στην Οικονομία, είπε ότι οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο και δημιουργούν νέα προβλήματα. Επίσης, κατήγγειλε το γεγονός ότι οι τραπεζίτες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαίτησαν από την υπουργό Οικονομίας να υποχωρήσει στο θέμα του νομοσχεδίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: