Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

«ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ» ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ


Η ευρωπαϊκή απομόνωση του Αλέξη Τσίπρα


Η ευρωπαϊκή απομόνωση του Αλέξη Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έδειξε κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να συναντήσει τον Μπαρόζο, όταν αυτός επισκέφτηκε την Αθήνα, στις 26 Ιουλίου. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε άλλωστε απορρίψει το αίτημα της τρόικας για συνάντηση, διακηρύσσοντας λεβέντικα ότι εκείνος δεν συναντιέται «με υπαλλήλους», όπως ο Αντώνης Σαμαράς.Τη διαπραγμάτευση θα την έκανε απευθείας με τους πολιτικούς. Τότε μάλιστα είχε καλέσει και την κυβέρνηση να αρνηθεί το διάλογο με την τρόικα και «να ζητήσει έκτακτη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών που θα αναζητήσει νέο στρατηγικό σχεδιασμό για την ελληνική περίπτωση».    

Η ψυχρολουσία ήρθε με την επίσκεψη του Γιουνκέρ στην Αθήνα. Ο Τσίπρας δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να δει τον Μπαρόζο, που ούτως ή άλλως δεν ήταν «ευρωπαίος ηγέτης» για τα μέτρα του. Ο Γιουνκέρ ήταν άλλο. Όχι μόνο ο παλιότερος στο ευρωπαϊκό σκηνικό αλλά και επί 20 χρόνια εκλεγμένος Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου με μεγάλη επιρροή. Του ζήτησε ραντεβού, υπολογίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ταίριαζε στην επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και εισέπραξε μια κατηγορηματική άρνηση, κοινώς «έφαγε πόρτα». 

Ο καταιγισμός των συριζαϊικων δηλώσεων περί ατοπήματος και ολισθήματος Γιουνκέρ δεν μπόρεσε να κρύψει ότι αυτή η άρνηση ενόχλησε.  

Στην Κουμουνδούρου δημιουργήθηκαν υποψίες ότι οι Ευρωπαίοι τους έχουν βάλει σε «καραντίνα» και τους έχουν σε απομόνωση, κάτι που δεν βοηθάει στο να καλλιεργήσεις το προφίλ της δύναμης που θα πείσει τους εταίρους για ένα διαφορετικό δρόμο. 

Πιθανόν να εισέπραξε ανάλογο κλίμα και στην Ιταλία, όπου ο αρχικός σκοπός του ταξιδιού δεν ήταν μόνο να συναντήσει τον Πάολο Φερέρο και την κομμουνιστική επανίδρυση αλλά και σοβαρότερες επαφές που δεν έγιναν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσίπρας μετέφερε την δυσφορία του γι’ αυτό το κλίμα και στη συνάντηση που είχε με την Ελληνίδα Επίτροπο στην ΕΕ, κ. Μαρία Δαμανάκη. Χωρίς κανένα αποτέλεσμα πάντως. Χθες ο Αλέξης Τσίπρας εισέπραξε μια ακόμη... πόρτα από τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Ούτε αυτός θέλει να δει τον κ. Τσίπρα όταν έρθει στην Αθήνα παρά το γεγονός ότι έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα. 
  
Γίνεται πλέον σαφές ότι από την πλευρά των Εταίρων έχει δημιουργηθεί μια ιδιότυπη «καραντίνα» απέναντι στον κ. Τσίπρα, η οποία δεν οφείλεται μόνο σε μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, αλλά έχει ληφθεί σε κεντρικό επίπεδο στην ΕΕ. Πιο καθαρό αναμένεται να γίνει αυτό και στα επόμενα ταξίδια και στη στάση που θα κρατήσουν απέναντι του οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών. 

Το τι ακριβώς επιδιώκουν οι Εταίροι με την καραντίνα, πόσο θα κρατήσει και πόσο αυστηρή θα είναι θα φανεί στην πορεία. Πάντως αυτή η ιδιότυπη απομόνωση δεν βλάπτει τις εκλογικές προοπτικές του κ. Τσίπρα, κάθε άλλο μάλιστα. Αν οι εκλογές έρθουν πιο κοντά δε, τότε αλλάζουν τα πράγματα Οι Ευρωπαίοι δείχνουν με κάθε τρόπο, ότι ο κ. Τσίπρας δεν αποτελεί συνομιλητή γι’ αυτούς. 

Αν αυτό μάλιστα συμπεριλαμβάνει και τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ για επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών, τότε είναι πιθανόν αυτό να έχει επιπτώσεις και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Όχι κατ’ ανάγκην αυτές που επιδιώκουν οι Εταίροι.    


Θέμης Δαγκλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: