Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Στη συνάντηση Στουρνάρα - Τρόικα Την Κυριακή το βράδυ «κλειδώνουνε» τα μέτρα

 

Την Κυριακή το βράδυ μετά την συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής της τρόικας (Τόμσεν, Μαζούχ, Μορς) θα γνωρίζουμε τα ακριβή μέτρα που περιέχονται στο νέο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για το 2013-14.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το πακέτο μέτρων δισ. ευρώ που έχει παρουσιάσει έως τώρα το οικονομικό επιτελείο προς την τρόικα, μόνο τα 9 έως 9,5 δισ. ευρώ αποδέχονται οι εκπρόσωποι των διεθνών δανειστών της χώρας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δύο οι τομείς από τους οποίους μπορούν να εξευρεθούν τα 3 δισ. ευρώ μέτρα που λείπουν, το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων και τις Συντάξεις.

Άρα προφανώς φαίνεται ότι το οικονομικό επιτελείο θα προκρίνει να υιοθετηθεί το σκληρό σενάριο που προβλέπει την περικοπή της 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξη ενώ φαίνεται να υιοθετείται και το μέτρο της επιβολής μειώσεων στο σύνολο της κύριας σύνταξης.

Ετσι για παράδειγμα, σε ένα συνταξιούχο που λαμβάνει κύρια σύνταξη 1.600 ευρώ θα του επιβληθεί π.χ. μείωση 15% σε όλο το ποσό των 1.600 ευρώ. Θα χάσει δηλαδή 240 ευρώ με αποτέλεσμα η σύνταξη του να μειωθεί στα 1460 ευρώ (το αρχικό σενάριο υπολόγιζε μείωση, 5% για τα πρώτα 1.000, μείωση 10% για τα επόμενα 1.000-1.300 και μείωση 15% για τα τελικά 1.300-1.600 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο η μείωση θα ήταν 125 ευρώ). Σε κάθε περίπτωση κυβέρνηση και τρόικα θα συζητήσουν την ολοκλήρωση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ ενώ για μια ακόμα φορά θα συζητηθούν ότι πρέπει να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις οι συγχωνεύσεις φορέων, κλπ.)

Ομως οι τροϊκανοί είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι σχετικά με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για τα έσοδα από την φοροδιαφυγή την τετραετία 2013 – 2016 ύψους 3,8 δις ευρώ. Το κλιμάκιο της τρόικας σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εκτιμά ότι από την φοροδιαφυγή δεν πρόκειται να εισπραχθούν πάνω από 2 δισ. ευρώ. 

Αυτό μεταφράζεται σε πίεση της τρόικας για πρόσθετες περικοπές δαπανών ύψους 1,9 δισ. ευρώ στην τετραετία ή για συνδυασμό περικοπής δαπανών και αύξησης φορολογικών εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: