Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Πρόγραμμα απεριόριστων αγορών ομολόγων, υπό αυστηρούς όρους, ανακοίνωσε η ΕΚΤ

Χωρίς καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή


Οι φόβοι ότι το ευρώ είναι αναστρέψιμο «είναι αβάσιμοι», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ
Οι φόβοι ότι το ευρώ είναι αναστρέψιμο «είναι αβάσιμοι», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ   (Φωτογραφία:  Reuters )

Σε νέο πρόγραμμα παρεμβάσεων της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων υπό όρους, με τον τίτλο Outright Monetary Transactions (Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές, OMT) κατέληξε η Τράπεζα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «στρεβλώσεις» στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.

Η απόφαση, όπως ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη ανακοινώνοντας την απόφαση, δεν ήταν ομόφωνη, καθώς υπήρχε «μία αντίθετη άποψη». Ο Ντράγκι απέφυγε να κατονομάσει ποιος δεν υπερψήφισε την πρόταση, αλλά η αντίθεση της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας θεωρείτο δεδομένη.

Δεν θα υπάρχει όριο στο πόσο αγοράς ομολόγων, ενώ η ΕΚΤ δεν θα διατηρεί καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή. Προϋπόθεση θα είναι η υπαγωγή της εκάστοτε χώρας στον EFSF ή τον ESM και θα επιδιώκεται και η συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι παρεμβάσεις θα γίνονται με αποστειρωμένο τρόπο, δηλαδή με έτσι ώστε να μην δημιουργούνται πληθωριστικές πιέσεις.

Οι φόβοι ότι το ευρώ είναι αναστρέψιμο είναι αβάσιμοι
Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ δρα εντός της εντολής της και πως το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο, καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προωθήσουν πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Η ΕΚΤ είχε αποφασίσει νωρίτερα να κρατήσει αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό της επιτόκιο.

Στόχος της πολιτικής της ΕΚΤ, επανέλαβε ο Ντράγκι, είναι η σταθερότητα του κοινού νομίσματος. «Οι φόβοι ότι το ευρώ είναι αναστρέψιμο είναι αβάσιμοι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το πλαίσιο του ΟΜΤ:

  • Οι παρεμβάσεις θα γίνονται υπό τον όρο υπαγωγής της χώρας σε πρόγραμμα ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (ESFS ή ESM), οποιασδήποτε μορφής
  • Θα επιδιώκεται η συμμετοχή του ΔΝΤ
  • Θα πρέπει να συνοδεύονται από εγγυήσεις
Σε περίπτωση που οι στόχοι δεν τηρούνται, η ΕΚΤ θα μπορεί να διακόπτει το πρόγραμμά της. Το πρόγραμμα είναι ανοικτό και για όσες χώρες υπάγονται προς το παρόν σε πρόγραμμα στήριξης, όταν αυτές ανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές.

Η κατάσταση στις αγορές ομολόγων για τα χρεόγραφα της Ευρωζώνης είναι «διαστρεβλωμένη, και είναι διαστρεβλωμένη προς όλες τις κατευθύνσεις» τόνισε ο Ντράγκι. Στόχος του ΟΜΤ είναι η αποκατάσταση του «ενιαίου χαρακτήρα» της νομισματικής πολιτικής.

Η διοίκηση της ΕΚΤ θεωρεί ότι το νέο πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως «πλήρως αποτελεσματικό ανάχωμα με στόχο την αποτροπή πιθανών, καταστροφικών σεναρίων». Η ανακοίνωση του ΟMT, σημείωσε επίσης ο Ντράγκι, θέτει τέλος στο μέχρι τώρα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (το οποίο ήταν ανενεργό εδώ και σχεδόν έξι μήνες).

Ο Ντράγκι υποστήριξε μάλιστα πως ακριβώς η υπό όρους στήριξη και η απεμπόληση του καθεστώτος του προτιμώμενου πιστωτή καθιστούν διαφορετικό το OMT σε σχέση με τους δύο προηγούμενους γύρους αγορών ομολόγων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: