Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Πρώην πράκτορες της CIA στην υπηρεσία του Στρος-Καν...



Τις υπηρεσίες μιας εταιρείας συμβούλων της Ουάσινγκτον που διοικείται από πρώην πράκτορες της CIA και αμερικανούς διπλωμάτες επιστρατεύει η υπεράσπιση του Ντομινίκ Στρος – Καν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, o ... πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ –που από την Παρασκευή βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Νέα Υόρκη- είχε συνεργαστεί ξανά με την εταιρεία TD International το 2007. Τότε οι πρώην πράκτορες τον είχαν βοηθήσει στην προσπάθειά του να κινηθεί με επιτυχία στους πολιτικούς κύκλους της Ουάσινγκτον προκειμένου να αναλάβει τα ηνία του διεθνούς οργανισμού.

Οι πηγές του Reuters αναφέρουν ότι ο Στρος-Καν επικοινώνησε με την TD International μετά τη σύλληψή του το Σάββατο και ζήτησε συμβουλές για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Η εταιρεία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τους συμβούλους του Στρος-Καν στην προσπάθειά τους να επανορθώσουν τη ζημιά που έχει υποστεί το πολιτικό του προφίλ.

Επισήμως η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, αν και επιβεβαίωσε τη συνεργασία της με τον Στρος-Καν κατά το παρελθόν.

Το συμβόλαιο του 2007 του γάλλου πολιτικού με την TD International αναφέρει ότι, με αντάλλαγμα 20.000 ευρώ, η εταιρεία θα διενεργούσε «εκστρατεία δημοσίων σχέσεων μέχρι ο πελάτης να αναλάβει τη διοίκηση του ΔΝΤ». Εκτός από συμβουλές σε πολιτικά ζητήματα, η εταιρεία έφερε τον Στρος-Καν σε επαφή με δημοσιογράφους μέσων ενημέρωσης με μεγάλη εμβέλεια, όπως η Wall Street Journal και οι Financial Times.

Αποσύρθηκε ο Ντερβίς
Την ίδια ώρα, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο αγώνας δρόμους για τη διαδοχή του Στρος-Καν στο ΔΝΤ, με την γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ να ξεχωρίζει ως φαβορί. Στην υποψηφιότητά της εξακολουθούν να αντιδρούν οι αναπτυσσόμενες χώρες, που ζητούν από Ευρώπη και ΗΠΑ να μην προχωρήσουν σε παρασκηνιακή συμφωνία για τον διοικητή του Ταμείου.

Πάντως, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς, που μέχρι πρότινος ήταν ο επικρατέστερος υποψήφιος από το μπλοκ των αναπτυσσόμενων χωρών, δήλωσε την Παρασκευή ότι αποσύρεται από τη διεκδίκηση της θέσης. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα των New York Times, που ανέφερε ότι ο Ντερβίς είχε συνάψει σχέση με υφιστάμενή του, όταν υπηρετούσε σε διοικητική θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα.
TANEA


Δεν υπάρχουν σχόλια: