Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Μπροστά Τρόικα και πίσω ΠΑΣΟΚ

Ο διμέτωπος αγώνας του Γ. Παπανδρέου


http://img.protothema.gr/BA7DFF3912015E3932B6504A9B7F4E21.jpg
Από τη μια το ενδεχόμενο να μην καταβληθεί η πέμπτη δόση στην ώρα της και από την άλλη οι αντιδράσεις εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ μπροστά σε μέτρα «ταμπού» και η κυβέρνηση δείχνει τις τελευταίες ημέρες να είναι εγκλωβισμένη.

Ο αγώνας που δίνει με την Τρόικα να μην πληγούν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες φαίνεται πως έχει προεκταθεί και μαίνεται ακόμα και πίσω από τις πόρτες των υπουργικών γραφείων. Οι περισσότεροι υπουργοί είτε απλώς δηλώνουν πως δεν ενημερώνονται, είτε πράγματι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει.

Πάντως η διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου πως ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ένα είδος διαγγέλματος με την ταυτόχρονη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, δημιουργούν συνθήκες πολιτικού θρίλερ για το τι μέλλει γενέσθαι. Παράλληλα είναι πιθανό η ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου να αναβληθεί ακόμη μία φορά και να μεταφερθεί την επόμενη εβδομάδα.

Αποκρατικοποιήσεις και «απομακρύνσεις» υπαλλήλων των ΔΕΚΟ είναι οι δύο μεγάλοι πονοκέφαλοι, ως απόρροια της πίεσης της Τρόικας για ταχύ βηματισμό. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα αναζητείται μια άλλη λέξη για να μην χρησιμοποιείται η σκληρή η λέξη «απόλυση». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής μίλησε για απελευθέρωση των δυνάμεων της εργασίας, ενώ ο υπουργός Δημοσίων Έργων κ. Ρέππας είπε πως οι απολύσεις θα γίνουν για λόγους συμβολικούς!

Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις από το συνέδριο του Economist και έτσι η συζήτηση εντάθηκε ακόμα περισσότερο.

Εν όψει των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά, μιας και οι αποφάσεις που θα ληφθούν ενδεχομένως να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην χαθεί ο πολιτικός έλεγχος της κατάστασης, παρά τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις μετά την νέα εκτόξευση των spreads προς τις 1400 μονάδες.

Οι πολιτικοί αρχηγοί, πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα συναινέσουν, πέρα από Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ, οι οποίοι βέβαια θα περιοριστούν να συγκλίνουν σε ελάχιστα μόνο σημεία. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να συνυπογράψει τα επιπρόσθετα μέτρα, τα οποία ήδη θεωρούνται – από πλευράς πολλών βουλευτών – το αποτέλεσμα μιας ατελέσφορης οικονομικής πολιτικής, είτε γιατί αυτή δεν ήταν εξ’ αρχής η ορθή, είτε γιατί η εφαρμογή της υπήρξε δειλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: