Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Ο ΡΕΝ ΕΦΥΓΕ, ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Χαμόγελα στην Αθήνα, μετά το τέλος της επίσκεψης του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν, καθώς το υπό τον κ. Ρεν κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε θετικά τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της κρίσης. O Πρωθυπουργός, που μιλάει το απόγευμα σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας...
του ΠΑΣΟΚ, συγκαλεί αύριο, σχεδόν εκτάκτως, το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασιστούν και επισήμως τα πρόσθετα μέτρα που ζήτησε η Κομισιόν και επί των οποίων συμφώνησε και η κυβέρνηση ώστε να δοθεί διέξοδος στο αδιέξοδο των έως τώρα διαπραγματεύσεων στο τετράγωνο ΑθήναΠαρίσι- Βερολίνο- Βρυξέλλες. Αμέσως μετά, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, θα τα ανακοινώσει προς τον ελληνικό λαό, δίνοντας έτσι τέλος σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας που δημιουργούσε η ακατάσχετη «μετρολογία».
Ακόμη και χθες, πάντως, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του κ. Ρεν, αντικείμενο των συσκέψεων (μία υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών διήρκεσε ώς αργά το βράδυ) αποτελούσε κατά πόσο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο ροκάνισμα μέρους του 14ου μισθού, του οποίου την κατάργηση ζητούν οι Βρυξέλλες. Το πακέτο των μέτρων, σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή, περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, νέα αύξηση του φόρου στα καύσιμα, επιβολή φόρου πολυτελείας, αύξηση των περικοπών των επιδομάτων κ.ά.
Στο μεταξύ, έγκυρη κυβερνητική πηγή υποστήριξε ότι η συνομιλία του Γιώργου Παπανδρέου με τον κοινοτικό επίτροπο για την οικονομία Όλι Ρεν έγινε σε «εξαιρετικό κλίμα», με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει στον συνομιλητή του ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να κάνει «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να βρει διέξοδο στην κρίση. Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να ζήτησε από τον κ. Ρεν «την έμπρακτη έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην Ελλάδα, η οποία έχει κάνει και θα κάνει ό,τι επιβάλλεται, προκειμένου να εναρμονιστεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχει καταθέσει». Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι ορισμένοι δείκτες του προγράμματος κινούνται σε επίπεδα «κάτω του αναμενόμενου», αλλά άλλοι πηγαίνουν «απροσδόκητα καλά».
Η έκκληση
Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Ρεν να συμβάλει ώστε να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα και να μην εξαναγκαστεί η Ελλάδα να πάρει μόνο μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων της.
Αναφορικά με τα περί «έμπρακτης έκφρασης» της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, διευκρινίστηκε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν συζήτησε με τον κ. Ρεν το περιεχόμενο καμίας συμφωνίας οικονομικού περιεχομένου. Όπως αναφέρθηκε, ο ρόλος του κ. Ρεν είναι διαφορετικός: «Ήρθε να ελέγξει και να δώσει το μήνυμα ότι όλα εξελίσσονται ομαλά και προς τη σωστή κατεύθυνση. Φαίνεται ότι αυτό το καταφέραμε».
Άλλη κυβερνητική πηγή, στην οποία τέθηκε το ίδιο ερώτημα, απάντησε: «Δεν υπήρξε καμία συμφωνία για το είδος και το περιεχόμενο της βοήθειας προς την Ελλάδα με τον κ. Ρεν. Ούτε ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο. Δεν είναι στις δικές του αρμοδιότητες». Η συγκεκριμένη πηγή ανέφερε ότι μετά το οκέι του κοινοτικού επιτρόπου στα μέτρα που θα ανακοινώσει αύριο η κυβέρνηση είναι προφανές πως η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο, την Παρασκευή, και τη συνάντηση που θα έχει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ο Γ. Παπανδρέου, που νωρίτερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχε ουσιαστικά περιγράψει την απόφασή του για κατάργηση του 14ου μισθού, μιλώντας για πολίτες που τον συναντούν και του ζητούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της χώρας, ζήτησε συστράτευση όλων των Ελλήνων στην κοινή προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας.
«Έτοιμοι για θυσίες»
Όπως είπε χαρακτηριστικά, η πλειονότητα του ελληνικού λαού είναι έτοιμη για θυσίες για χάρη της πατρίδας, αρκεί τα χρήματα να πιάσουν τόπο. «Έλληνες που δεν κρύβουν τα εισοδήματά τους από την Εφορία, άνθρωποι του μόχθου, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε θυσίες ακόμη και στις αποδοχές τους για την πατρίδα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: