Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Με δάνεια τα εφάπαξ στο Δημόσιο



της Μαίρης Λαμπαδίτη

Στο δανεισμό θα καταφύγει τελικά το προβληματικό ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να πληρώσει τα εφάπαξ που καθυστερούν εδώ και 20 μήνες.

Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου την Τετάρτη, αποφασίστηκε με παρέμβαση της κυβέρνησης, η οποία έστειλε σχετική επιστολή να συνάψει δάνειο 200 εκατ. ευρώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ η οποία επεσήμανε ότι ο δανεισμός όχι μόνο θα εγκλωβίσει τις μελλοντικές γενιές αλλά δε θα μπορέσει να καλύψει ούτε το 1/3 των εκκρεμών αιτήσεων ( 4.800 από 15.600 ευρώ)

Στην τραγική κατάσταση των ταμείων επικεντρώθηκε σήμερα και η συνεδρίαση της ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε ασφαλιστικά εγκλήματα τις ρυθμίσεις που σχεδιάζονται για το ΙΚΑ ενώ παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η κατάσταση έχει χειροτερέψει.

Συγκεκριμένα:

Α) Ο χρόνος των ιατρικών ραντεβού διπλασιάστηκε. Η αναμονή από 10 έως 20 ημέρες έγινε 20 έως 40 ημέρες

Β) Ο χρόνος των ιατρικών εξετάσεων από 3 έως 5 ημέρες έγινε από 20 έως 35 ημέρες

Γ) Σε ένα πλήθος εξετάσεων και ειδικοτήτων οι χρόνοι αναμονής έχουν ξεπεράσει και τους 6 μήνες!

Δ) Η εξόφληση των ιατρικών επισκέψεων των ασφαλισμένων (συμβεβλημένοι γιατροί) από 1 έως 3 ημέρες, έγινε από 10 ημέρες έως 6 μήνες!

Ο κ. Παναγόπουλος αλλά και ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ Γ. Τσαλικάκης εναντιώθηκαν και στα σχέδια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει πόρους από το ΛΑΕΚ ( λογαριασμός εργοδοτών εργαζομένων στον ΟΑΕΔ) για να καλύψει τις προσλήψεις ανέργων στο δημόσιο αλλά και για να ενισχύσει τους ροδακινοπαραγωγούς .

Σε αγωνιστική ετοιμότητα θα βρίσκεται όλο το καλοκαίρι η ΓΣΕΕ προκειμένου να αντιταχθεί σε ενδεχόμενη μονομερή απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει ειδικότητες από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών .

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ αξιώνει τη μονιμοποίηση της Επιτροπής κρίσεων ΒΑΕ ώστε σε κάθε νέα περίπτωση αιτήματος υπαγωγής να υπάρχει η δυνατότητας άμεσης ανταπόκρισης ενώ απορρίπτει τη διαδικασία έκδοσης απλής Υπουργικής Απόφαση για τη νέα λίστα των ΒΑΕ.

«Με δεδομένη την ύπαρξη του πορίσματος της Επιτροπής Μπεχράκη» - σημειώνει η ΓΣΕΕ- «η παροχή ειδικής νομοθετιής εξουσιοδότησης στην Υπουργό Απασχόλησης να ανακαθορίσει, με απλή Απόφασή της, τη λίστα, είναι εμφανές, ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις αυθαίρετων κρίσεων που θα στηρίζονται σε πολιτικά κριτήρια περιορισμού των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών, σε βάρος, βέβαια, της υγείας και ενδεχομένως και της ζωής των ασφαλισμένων».

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: