Αναλυτικά
Σε ομιλία του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προτεραιότητα αποπληρωμής των δανείων που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα, ο Ολι Ρεν απάντησε ότι «η τοποθέτηση αυτή παίρνει ως δεδομένη την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα».
Απαντώντας εξάλλου σε άλλη ερώτηση για το αν το γεγονός ότι τα spread δεν μειώνονται δείχνει κατά την άποψή του έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ελλάδα και το μηχανισμό στήριξης, είπε ότι διάβασε μία συνέντευξη ενός τέως διευθυντή του ΔΝΤ η οποία στηριζόταν σε ανακριβή στοιχεία και δεν βοηθούσε καθόλου την κατάσταση. «Θα παρακαλούσα όλους τους πολιτικούς σχολιαστές να είναι όσο πιο υπεύθυνοι γίνεται και να μην διασπείρουν φημολογίες», είπε.
Ερωτηθείς σχετικά με το πρόβλημα που πιθανόν να αντιμετωπίσει η Γερμανία λόγω της προσφυγής Γερμανού πολίτη στο Συνταγματικό Δικαστήριο, υπογράμμισε ότι «η Γερμανία μαζί με τις άλλες 15 χώρες έχει δεσμευτεί να συμμετέχει στο μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα, εφόσον αυτός χρειαστεί και ζητηθεί. Το πρώτο βήμα θα είναι να υπάρξει επίσημο αίτημα της Ελλάδας. Το δεύτερο βήμα θα είναι η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτός ο μηχανισμός είναι απόλυτα συμβατός με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη και δεν τίθεται θέμα ρήτρας διάσωσης κράτους μέλους. Δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω για τη δέσμευση της Γερμανίας να στηρίξει την Ελλάδα».
Σε ερώτηση για το πώς χώρες όπως η Ελλάδα που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, θα μπορέσουν στο μέλλον να κινητοποιήσουν τους παράγοντες ανάπτυξης, θα μπορέσουν να έχουν βιώσιμη ανάπτυξη και εάν για αυτό θα χρειάζονται ευρωπαϊκή βοήθεια, σημείωσε πως είναι σημαντικό τα μέτρα περικοπής των δαπανών που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για το δημόσιο τομέα να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που, όπως διευκρίνισε, εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους.
Όπως ανέφερε ο κοινοτικός επίτροπος η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση έδειξε καθαρά ότι πλέον η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να θεωρείται ως δεδομένη παρά το γεγονός ότι γίνονται μικρά βήματα προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης. Ο φόβος που υπάρχει πλέον παντού είναι εκείνος της ανεπαρκούς ανάπτυξης, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και στην ανταγωνιστικότητα, είπε.
Σύμφωνα με τον επίτροπο, οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία καθώς και η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έδειξαν καθαρά ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής και η δημοσιονομική παρακολούθηση στις χώρες της ευρωζώνης. Χρειάζεται πλέον η δημιουργία μιας πραγματικής και γνήσιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης, είπε.
Ο ίδιος ανέφερε ότι κατά την άποψη της Επιτροπής η Συνθήκη της Λισσαβόνας παρέχει εκείνα τα εργαλεία και τους μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για τον καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, όπως είναι το άρθρο 136 ενώ και το Εurogroup πλέον έχει στη διάθεσή του περισσότερα εργαλεία για την καλύτερη παρακολούθηση και εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
nooz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου