Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΩΘΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΔΝΤ


Ρεπορτάζ: Γ. Παπαϊωάννου-Αγ. Μάρκου (απο ΤΟ ΒΗΜΑ)

Στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ - ΔΝΤ στέλνουν οι αγορές την ελληνική κυβέρνηση, αμφισβητώντας τη δυνατότητα της χώρας να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες χωρίς τη λήψη εξωτερικής βοήθειας. Οι πιστωτές της χώρας εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και «σπρώχνουν» τη χώρα στη λήψη της βοήθειας προκειμένου να της επιβληθεί ο έλεγχος του ΔΝΤ που θα εξασφαλίσει την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος...


Οι εκτιμήσεις αυτές προκάλεσαν χθες νέο κύμα ρευστοποιήσεων μετοχών και ομολόγων, με τη διαφορά των επιτοκίων (spreads) μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου να επιστρέφει στα επίπεδα των 4 ποσοστιαίων μονάδων (400 μονάδων βάσης), από τα χαμηλά των 3,30 μονάδων που είχε υποχωρήσει την περασμένη Δευτέρα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στην ΕΕ για τους όρους λήψης των 45 δισ. ευρώ που είναι διατεθειμένες να χορηγήσουν οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Ως πρόσθετος λόγος διεύρυνσης του spread αναφέρεται η καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων που σημειώνεται στις Βρυξέλλες. Ενώ αρχικώς αναμενόταν ότι οι εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα, την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το ΔΝΤ θα είχαν τακτοποιήσει τις τεχνικές λεπτομέρειες και θα είχαν καταλήξει στο τελικό κείμενο των συμβάσεων δανεισμού ως το αυριανό Εurogroup, χθες έγινε γνωστό ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και την προσεχή εβδομάδα. Αυτή η γραφειοκρατική δυστοκία της ΕΕ προβληματίζει τους επενδυτές για την αποτελεσματικότητα της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει προκληθεί από τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Επιπλέον, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, «με την καθυστέρηση αυτή οι Ευρωπαίοι κάνουν αναγκαία τη λήψη της βοήθειας από την Ελλάδα».

Πάντως, η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να βιάζεται να κάνει χρήση του «πακέτου». Στην παρούσα φάση η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει άμεση ανάγκη δανεισμού και θεωρεί ότι μπορεί να περιμένει τουλάχιστον ως το τέλος του μήνα ή ώσπου να ολοκληρωθούν οι όροι δανεισμού ευελπιστώντας ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες στην αγορά. Την προσεχή εβδομάδα σχεδιάζει να προχωρήσει σε έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων για την αναχρηματοδότηση της έκδοσης που λήγει στις 21 Απριλίου, ύψους 1,44 δισ. ευρώ. Την προηγούμενη ημέρα λήγουν ομόλογα ύψους 8,2 δισ. ευρώ, κεφάλαια που έχει ήδη εξασφαλίσει το Δημόσιο. Με το άδειασμα των ταμείων εκτιμάται ότι οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για λήψη της βοήθειας θα ενταθούν, καθώς μάλιστα θα πλησιάζει η επόμενη λήξη, η οποία είναι στις 19 Μαΐου και αφορά ομόλογα ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρείται δύσκολο εγχείρημα η άντληση του ποσού αυτού από την αγορά.

Χθες πάντως ο αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Ολι Ρεν στο πλαίσιο της ακρόασης στο Ευρωκοινοβούλιο για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας δήλωσε ότι «από τη Δευτέρα θα βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με το ΔΝΤ,εφόσον ζητηθεί από την Ελλάδα η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης».

Χαρακτηριστικές των εκτιμήσεων των αγορών ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στο πακέτο βοηθείας είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής αναλυτή της Fitch Ratings κ. Κρίστοφερ Πράις σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ο έλληνας πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να ζητήσει την ενεργοποίηση του προγράμματος στήριξης. Ο ίδιος βλέπει υποχώρηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2%-3% μέσα στο 2010, ενώ για την πορεία του ελλείμματος υποστήριξε ότι αν και δύσκολο, μπορεί να μειωθεί αν εκπληρωθούν οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).


Δεν υπάρχουν σχόλια: