Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

NΩΡΙΤΕΡΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


Ρεπορτάζ:Κ.Παπαδης-Δ.Κρουσταλλη (απο ΤΟ ΒΗΜΑ)

Επίσπευση ορισμένων μέτρων για το Ασφαλιστικό αλλά και «Ρlan Β» για την εξοικονόμηση δαπανών του συστήματος έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα» αντιμετώπισης του ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων...


Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μεταθέσει νωρίτερα ορισμένα μέτρα όπως η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η αύξηση της «ποινής» σε περιπτώσεις πρόωρης εξόδου και η εξίσωση των ορίων ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Ταυτοχρόνως έχει επεξεργαστεί ένα «δεύτερο πακέτο μέτρων» το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή- προ του θέρους- εφόσον δεν αποδώσουν τα μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής αλλά και για τον περιορισμό των ανεξέλεγκτων δαπανών στους κλάδους υγείας.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο «Ρlan Β» αφορούν περικοπές στις υψηλές συντάξεις κυρίως των ΔΕΚΟ, άμεση επιβολή ειδικής εισφοράς «τύπου ΛΑΦΚΑ» και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων των αυτοαπασχολουμένων.

Το ΙΚΑ και τα Ταμεία των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ) είναι τα δύο Ταμεία που ενδέχεται ως τις αρχές του καλοκαιριού να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας, γεγονός που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να λάβει εσπευσμένα μέτρα καθώς έχει αποκλειστεί η έκτακτη επιχορήγησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενδεικτικό της οικονομικής κατάστασης του ασφαλιστικού συστήματος είναι το γεγονός ότι το 2009 χρειάστηκε 2,4 δισ. ευρώ επιπλέον κρατική ενίσχυση προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Το πακέτο των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα και η οριστικοποίηση του «Ρlan Β» θα συζητηθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα αναπτύξει τις εισηγήσεις της. Για το θέμα αυτό ο υπουργός κ. Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης ανάλωσαν ολόκληρη τη χθεσινή ημέρα σε συσκέψεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

Οι αλλαγές που ενδέχεται να εφαρμοστούν νωρίτερα αφορούν τα εξής:

1. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στο Δημόσιο αλλά και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία έχει προσδιοριστεί για το 2018. Ωστόσο ορισμένες επί μέρους ρυθμίσεις θα τεθούν άμεσα σε ισχύ. Ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αλλά και η επιβολή αυξημένων «ποινών» για τις περιπτώσεις πρόωρης εξόδου θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή προκειμένου να αυξηθεί η μέση ηλικία συνταξιοδότησης από τα 61,4 έτη στα 63 έτη ως το 2015. Ετσι από το 2011 η μείωση της σύνταξης για κάθε έτος πρόωρης «φυγής» από το Δημόσιο θα πάει από το 4,5% στο 6%. Αυτό σημαίνει ότι η αποχώρηση πέντε έτη νωρίτερα θα «κοστίζει» στον ασφαλισμένο μείωση της σύνταξης κατά 30%.

2. Οι αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση που είναι θετικές για τους ασφαλισμένους δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά μετατίθενται για το 2011, ίσως και αργότερα. Το κόστος της συγκεκριμένης ρύθμισης ξεκινά από τα 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο και εντός επτά ετών φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ. Με τις προωθούμενες αλλαγές όσοι καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία θα δουν τη σύνταξή τους να αυξάνεται κατά μέσον όρο 6%. Σημειώνεται ότι σήμερα όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση λαμβάνουν ως και 30% χαμηλότερη σύνταξη από όσους έχουν όλα τα χρόνια ασφάλισης σε ένα μόνο Ταμείο.

3. Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα παιδιά που περιέχεται στον νόμο Πετραλιά είχε «παγώσει» προσωρινά για το 2010 αλλά θα τεθεί σε εφαρμογή την επόμενη χρονιά. Το όριο συνταξιοδότησης σταδιακά θα αυξηθεί από το 50ό στο 55ο έτος της ηλικίας. Αρχικώς συζητούνταν η συγκεκριμένη διάταξη να τεθεί σε ισχύ από το 2013, αλλά η οικονομική κατάσταση των Ταμείων επισπεύδει την εφαρμογή της.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: