Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Εθελοντική μετακύλιση των ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες ζητεί η Γερμανία

Παραίτηση από αποζημιώσεις για επτά χρόνια

Αθήνα
Την υπαγωγή των ελληνικών τραπεζών σε μια συμφωνία για εθελοντική μετακύλιση των ομολόγων που κατέχουν ύψους περίπου 55 δισ. ευρώ ζητεί η Γερμανία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η Γερμανία αποσαφήνισε τους όρους που θέτει για νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα ύψους 90 δισ. ευρώ τονίζοντας ότι οι τράπεζες της Ελλάδος θα πρέπει να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση αποζημίωσης των κεφαλαίων τους για επτά χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να ανταλλάξουν τα ομόλογα που λήγουν την περίοδο 2012-2014 με νέα, μεγαλύτερης διάρκειας, ομόλογα. Η λύση αυτή για το ελληνικό χρέος δεν θα θεωρηθεί χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης.

Το σχέδιο, κατά το μοντέλο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», προβλέπει την ανταλλαγή ομολόγων με νέους τίτλους, οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν υψηλότερο επιτόκιο (κουπόνι) και παράλληλα μία νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας, πιθανώς μέσω του προσωρινού μηχανισμού ευρω-στήριξης (EFSF), ώστε στις αγορές να μην θεωρηθεί ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα ρευστότητας και να μην προκληθεί «πιστωτικό επεισόδιο».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το συνολικό όφελος από τη συμμετοχή ιδιωτών θα μπορούσε να ανέλθει έως και τα 30 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει αυτό το ποσό σε επτά χρόνια, αντί μέσα στην περίοδο 2012-2014, ανάλογα με τη συμφωνία που θα υπάρξει.

Πάντως, στέλεχος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ερωτηθείς χθες από δημοσιογράφους για τις πιθανές επιπτώσεις μιας εθελοντικής μετακύλισης των ομολόγων που διαθέτουν οι τράπεζες στο πιστωτικό σύστημα, δήλωσε πως το θέμα δεν έχει ακόμη τεθεί προς εξέταση καθώς δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις για αυτό.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: