Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Στη Βουλή την Πέμπτη το Μεσοπρόθεσμο, στις 28 Ιουνίου η ψηφίσή του

Εν μέσω αντιδράσεων

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα αρχίσει η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή, όπως ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου αναμένεται στις 28 Ιουνίου. Μία εβδομάδα νωρίτερα (περί τις 20 Ιουνίου) αναμένεται και η κατάθεση στη Βουλή των εφαρμοστικών νόμων, οι οποίοι θα ψηφιστούν μέχρι τις 8 Ιουλίου.

Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών νόμων έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από το ΔΝΤ για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, η οποία αναμένεται να γίνει στις 15 Ιουλίου.

Στους εφαρμοστικούς νόμους θα περιλαμβάνονται τα βασικά μέτρα για το 2011, η δημιουργία Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις.

Το ΔΝΤ θέτει επίσης δύο προϋποθέσεις για την έγκριση της 5ης δόσης: Τη βιωσιμότητα του χρέους και τη διασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης της Ελλάδας και το 2012.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις, που συνεχίζονται, είναι δύσκολες, ενώ σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 Ιουνίου, έχοντας και τη συμπαράσταση του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Μεγάλες δυσκολίες ανακύπτουν από τη διαφορά απόψεων που υπάρχει με την ΕΚΤ. Είναι, όπως αναφερόταν από υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος, σαν να γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ένα μονοπάτι ανάμεσα σε κάτι απολύτως εθελοντικό και σε κάτι που να πιέζει τους ιδιώτες να πάρουν μέρος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η νέα δανειακή στήριξη της Ελλάδας μπορεί να φθάσει και στο ύψος των 100 δισ. ευρώ, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα από πού θα δοθεί. Επίσης δεν έχει αποφασιστεί αν θα συμμετέχουν σε αυτή και ιδιώτες ή όχι.

Από το τελικό κείμενο του Μεσοπρόθεσμου θα απουσιάζει μάλλον η μείωση των αφορολογήτων ορίων, αλλά θα αντικατασταθεί από έκτακτη εισφορά η οποία θα επιβληθεί κλιμακωτά στα εισοδήματα και θα ισχύσει για «κάποια χρόνια». Εξετάζεται επίσης αν αυτό θα γίνει μέσω της παρακράτησης φόρου.

Εξάλλου φαίνεται να απομακρύνεται η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με του αντίστοιχου φόρου του πετρελαίου κίνησης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ σε Βρυξέλλες και Παρίσι, τονίζοντας ότι σε αυτές τις συναντήσεις αποδομήθηκαν πλήρως οι προτάσεις Σαμαρά, οι οποίες χαρακτηρίσθηκαν μη ρεαλιστικές από την τρόικα.

Εντός των ημερών, πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να καλέσει το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ σε συζήτηση για τα φορολογικά.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και για τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την οποία συγκάλεσε ο κ. Γιούνκερ και συζητήθηκε αποκλειστικά το θέμα της Ελλάδας. Εκεί εκφράστηκαν κάποιες επιφυλάξεις από Γερμανούς, Ολλανδούς και Φινλανδούς, οι οποίοι έχουν κάποιες δυσκολίες να πείσουν τα κοινοβούλιά τους.

Ενημέρωσε επίσης ότι ενόψει της επίσκεψης της Ανγκελα Μέρκελ στις ΗΠΑ και της συνάντησής της με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, την ώρα της άτυπης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Αμερικανός υπουργός ζήτησε να μάθει την κατάσταση και ο κ. Παπακωνσταντίνου του εξήγησε πώς έχουν οι ισορροπίες στην Ευρωζώνη. Ο Αμερικανός υπουργός ρώτησε αν θα βοηθούσε κάτι στη λήψη αποφάσεων και ο Έλληνας ομόλογός του, απάντησε υπενθυμίζοντάς του προηγούμενη πρωτοβουλία του προέδρου Ομπάμα, η οποία είχε θετικά αποτελέσματα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: