Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Αποκλείεται η «σκληρή» αναδιάρθρωση Στο Γερμανικό κοινοβούλιο το μέλλον της ελληνικής κρίσης χρέους

http://www.dw-world.de/image/0,,4643575_1,00.jpgAθήνα
Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή κατάθεση στο Γερμανικό κοινοβούλιο πρότασης ψηφίσματος για τη διάσωση του ευρώ και τη βοήθεια προς την Ελλάδα από τις ομάδες Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων.

Το κείμενο θέσεων θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης τόσο στο Eurogroup στις 20 Ιουνίου, όσο και στην Σύνοδο Κορυφής στις 24 Ιουνίου, με τα γερμανικά κόμματα να είναι αντίθετα σε ενδεχόμενη «σκληρή» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά υπέρ της επιμήκυνσης όλων των υπαρχόντων ελληνικών ομολόγων για επτά χρόνια.

Η πλειονότητα των χριστιανοδημοκρατών και φιλελευθέρων βουλευτών θέτει ως προϋπόθεση για νέα βοήθεια, πέραν των πρόσθετων μέτρων (περαιτέρω περιστολή δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις), τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης αλλά και την συμμετοχή σε εθελοντική βάση των τραπεζών στο κόστος διάσωσης. Εάν αυτό περάσει ως πρόταση της κυβέρνησης, το κλίμα στις ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων θα βελτιωθεί.

«Το ψήφισμα θα συνιστά μια σαφή τοποθέτηση υπέρ των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων, αλλά θα ξεκαθαρίζει επίσης τι θα πρέπει να αλλάξει προκειμένου να γίνουν τα επόμενα βήματα», υπογράμμισε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Πέτερ Αλτμάιερ.

Πάντως, ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών της συμπολίτευσης έχει δηλώσει πως θα καταψηφίσει το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Περίπου 15 φιλελεύθεροι βουλευτές και άγνωστος αριθμός χριστιανοδημοκρατών διαφωνούν.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: