Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Επιταχύνεται η πώληση του ΟΠΑΠ για την είσπραξη τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ

Ενέδωσε στις πιέσεις της τρόικας η κυβέρνηση

Μόνο το 2010 το Δημόσιο είχε έσοδα 700 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ
Μόνο το 2010 το Δημόσιο είχε έσοδα 700 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Στην πώληση του 34% του ΟΠΑΠ έως το τέλος του 2011 θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ενδίδοντας στις πιέσεις της τρόικας για εμπροσθοβαρές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Με βάσει το κλείσιμο της μετοχής του ΟΠΑΠ στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη (11,40 ευρώ) η πώληση του 34% του ΟΠΑΠ θα φέρει στα κρατικά ταμεία 1,2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η επιμονή της τρόικας για μια αποκρατικοποίηση ορόσημο που θα καταδεικνύει τη βούληση της Ελλάδος για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων είχε εκδηλωθεί στη 48ωρη επίσκεψη του κλιμακίου στις αρχές Απριλίου. Τότε η κυβέρνηση είχε απορρίψει την επιλογή αυτή, υποστηρίζοντας πως η πώληση του ΟΠΑΠ είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την αγορά τυχερών παιγνίων και ως εκ τούτου θα απαιτούσε πρόσθετο χρόνο.

Το ισχυρό αντεπιχείρημα που έθετε το υπουργείο Οικονομικών ήταν ότι ο ΟΠΑΠ έπρεπε να ενισχυθεί με τα VLT’s (βιντεολόττο) ή ακόμη και με ιντερνετική άδεια προτού πωληθεί σε μεταγενέστερο χρόνο με υψηλότερο τίμημα. Ωστόσο, υπό το βάρος της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης το υπουργείο Οικονομικών εναρμονίσθηκε με τις υποδείξεις του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου δεν αποκλείουν το τίμημα πώλησης του ΟΠΑΠ να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, εάν τρέξουν μέσα στο επόμενο τετράμηνο οι διαδικασίες προικοδότησης του Οργανισμού με τις άδειες βιντεολόττο και ιντερνετικού στοιχηματισμού.

Σε κάθε περίπτωση ούτε το τίμημα αυτό θεωρείται ικανοποιητικό από στελέχη της αγοράς, με χρηματιστηριακούς αναλυτές να σημειώνουν πως μόνο το 2010 το Δημόσιο είχε έσοδα 700 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ.

Από μερίσματα το Δημόσιο εισέπραξε 158 εκατ. ευρώ, από το φόρο εισοδήματος 228 εκατ. ευρώ, από την έκτακτη εισφορά 98 εκατ. ευρώ, από φορολογικές διαφορές 24,6 εκατ. ευρώ, από ΦΠΑ 50 εκατ. ευρώ, από τέλη και φόρους υπέρ τρίτων 10,6 εκατ. ευρώ, από τη φορολόγηση μερισμάτων 65,3 εκατ. ευρώ και από τη φορολόγηση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ το Δημόσιο εισέπραξε 47,4 εκατ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: