Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Γιατί κινδυνεύει η 5η δόση παρά τη βούληση εταίρων και πιστωτών

newpost.gr

Γιατί κινδυνεύει η 5η δόση παρά τη βούληση εταίρων και πιστωτών
Μέσα στις ερχόμενες δύο εβδομάδες κρίνονται η χορήγηση της επόμενης (5ης) δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ στη Ελλάδα, αλλά και η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της χώρας ως το 2014 με ένα νέο δάνειο ύψους ως και 90 δισ. ευρώ. Δύο εβδομάδες που δεν προβλέπονται ήρεμες, καθώς ακόμα καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Η αναταραχή που προκάλεσε η διαρροή της έκθεσης της τρόικας στο Reuters, έστω και αν το εκρηκτικό περιεχόμενο της ήταν ήδη γνωστό σε όλους τους πρωταγωνιστές, έδωσε μια γεύση γι’ αυτό που θα ακολουθήσει.
Τα στοιχεία της έκθεσης που προκάλεσαν σάλο ήταν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όπως προέβλεπε το αρχικό μνημόνιο, και ότι ως εκ τούτου η χρηματοδότηση του προγράμματος δεν είναι διασφαλισμένη για τους επόμενους 12 μήνες.

Το καταστατικό του ΔΝΤ δεν του επιτρέπει όμως σε μια τέτοια περίπτωση να καταβάλλει το μερίδιο του και οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεχίσουν μόνοι το πρόγραμμα.. Για να δοθεί η 5η δόση, θα πρέπει και το πρόβλημα της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ελλάδας να έχει λυθεί ως τα τέλη Ιουνίου.
Αυτό ήταν το αντικείμενο των παρασκηνιακών διεργασιών των τελευταίων εβδομάδων και της σύγκρουσης ανάμεσα στη γερμανική κυβέρνηση και την ΕΚΤ. Η πρώτη θέλει (για πολιτικούς λόγους) συμμετοχή κατά 30% των ιδιωτικών τραπεζών στην νέα χρηματοδότηση (μέσω της επιμήκυνσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν). Η δεύτερη φοβάται ότι αυτό θα πυροδοτήσει τα ευρωπαϊκά CDS και θα μεταδώσει την κρίση σε όλη την Ευρωζώνη. Το μόνο που συζητούσε η ΕΚΤ ήταν η διακράτηση των ομολόγων σε εθελοντική βάση

Με την έκθεση στο χέρι, από την Τρίτη, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε επιχείρησε να αυξήσει την πίεση στην ΕΚΤ ώστε εκείνη να προσχωρήσει στις απόψεις του. Έστειλε επιστολή στους ομολόγους του, την οποία διέρρευσε και στη δημοσιότητα, επισείοντας τον κίνδυνο άμεσης χρεοκοπίας της Ελλάδας. Επί λέξει άλλωστε η έκθεση αναφέρει, ότι «η 5η δόση δεν θα μπορεί να δοθεί έαν δεν διορθωθεί η ανεπαρκής χρηματοδότηση στο πρόγραμμα προσαρμογής».

Ο Σόιμπλε ζήτησε η επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες να είναι υποχρεωτική και για μια επταετία. Η ΕΚΤ δεν είπε τίποτε. Το θέμα συζητήθηκε ωστόσο στο ΔΣ, την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη, και η αντίδραση της αναμένεται. Ωστόσο, το σχέδιο Σόιμπλε απορρίφθηκε άμεσα και κατηγορηματικά από το Παρίσι. Και πέρα από αυτό, το ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε για νέα δάνεια στην Ελλάδα προκάλεσε αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου. Η καγκελάριος Μέρκελ, που στηρίζει την πρόταση Σόιμπλε, βρίσκεται χθες το απόγευμα σε ατέρμονες διαβουλεύσεις ώστε να πείσει τους εταίρους της.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι παρά την βούληση εταίρων και δανειστών να διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας αποφάσεις ακόμα δεν υπάρχουν. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, ο χρόνος πιέζει και θα ακολουθήσουν πολλές ψυχρολουσίες ως τις 20 Ιουνίου, την ημερομηνία του καταληκτικού Ecofin. Όλα βρίσκονται στον αέρα και το μόνο βέβαιο είναι τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα σε αντάλλαγμα τυχόν αποφάσεων: να ψηφίσει και να υλοποιήσει το μεσοπρόθεσμο και τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό άλλωστε το κατέστησε σαφές ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και επιπλέον, ζήτησε συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων στους στόχους και τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: