Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Έσοδα 165 εκατ. ευρώ στο ταμείο του ΥΠΕΚΑ από τις εκπομπές αερίου

newpost.gr

Έσοδα 165 εκατ. ευρώ στο ταμείο του ΥΠΕΚΑ από τις εκπομπές αερίου
Περίπου 165 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισπράξει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) από την πώληση 10 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου μέσω του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.


Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκχωρεί σε κάθε κράτος - μέλος της δικαιώματα που αναφέρονται στη μέγιστη ποσότητα αερίων θερμοκηπίου η οποία επιτρέπεται να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα από τα εργοστάσιά του κατά τη διάρκεια καθορισμένης περιόδου (2008 - 2012 ).

Τα δικαιώματα αυτά κατανέμονται μέσω εθνικών σχεδίων δωρεάν σε επίπεδο εγκαταστάσεων του κάθε κράτους.

Ηδη, το ΥΠΕΚΑ έχει διαθέσει δωρεάν δικαιώματα αλλά έχει και αδιανέμητα δικαιώματα εκπομπών της περιόδου (2008 - 2012). Για αυτό και επέλεξε το Χρηματιστήριο Αθηνών για τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων αυτών που έχει στην κατοχή του.

Πρώτη φορά το ΥΠΕΚΑ προχωρεί σε μια τέτοια κίνηση και για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί και η πλατφόρμα του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Κατά τις δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν, το Ελληνικό Δημόσιο θα προσφέρει πρωτογενώς το ετήσιο σύνολο, για το έτος 2011, των 10 εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπής.

Τα δικαιώματα εκπομπής αερίων είναι διεθνών γνωστά ως EUAs (European Union Allowances). Ενα δικαίωμα εκπομπής αερίων (EUA) δίνει στον ιδιοκτήτη ενός εργοστασίου που βρίσκεται σε κάποιο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης το δικαίωμα να εκπέμψει στην ατμόσφαιρα έναν τόνο CO2 ή ισοδύναμου του CO2 κατά τη διάρκεια καθορισμένης περιόδου.

Η τιμή του ρύπου που προτίθεται να προσφέρει τα EUAs το ΥΠΕΚΑ συσχετίζονται με την τιμή συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης σε διεθνή χρηματιστήριο και υπολογίζεται σήμερα περίπου σε 16,5 ευρώ ανά EUA εξού και οι εκτιμήσεις για έσοδα ύψους 165 εκατ. ευρώ.

Πωλητής των δικαιωμάτων είναι το ΥΠΕΚΑ και αγοραστές μπορεί να είναι χρηματιστηριακές εταιρείες για ίδιο λογαριασμό ή λογαριασμό πελατών τους καθώς και βιομηχανίες ως άμεσα ενδιαφερόμενες.

Οι βιομηχανίες μπορούν να αποκτήσουν τα δικαιώματα πρωτογενώς από το ελληνικό δημόσιο προκειμένου: α) να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με τα επιτρεπτά όρια εκπομπής ρύπων (2008 - 2012), β) να τα διαπραγματευτούν δευτερογενώς και γ) να τα μεταφέρουν για την επόμενη περίοδο μετά το 2012.

Η πρώτη δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Ιουνίου, ενώ η αμέσως επόμενη έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 29 Ιουνίου. Οι τακτικές δημοπρασίες που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του 2011 θα πραγματοποιούνται την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα, εκτός των μηνών Αυγούστου και Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν και έκτακτες δημοπρασίες οι οποίες θα ανακοινώνονται εγκαίρως.

Πηγή: Το βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: