Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Ζητούν νόμο για κατάργηση της 35ετίας στα 60 οι Βρυξέλες

Επιμένει ότι δεν πάμε στα 67 ο Λοβέρδος, αλλά...

Ανεβαίνει ο πυρετός των διαβουλεύσεων με την Kομισιόν αυτή την εβδομάδα με αλλεπάλληλες ανταλλαγές επιστολών του Ανδρέα Λοβέρδου με την αρμόδια διεύθυνση ή και με τον ίδιο τον Όλι Ρεν εν όψει της επίσκεψης του μικτού κλιμακίου αξιολόγισης την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι αξιωματούχοι ζητούν επί 3 μήνες μετ΄επιτάσεως να αυξηθούν τα γενικά όρια ηλικίας από τα 65 στα 67, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα των υπόλοιπων μέτρων που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση. Σε απαντητική επιστολή που συνέταξε και απέστειλε το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Λοβερδος τονίζει ότι "δεν τίθεται θέμα συνταξιοδότησης στα 67 καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση των πραγματικών ορίων συνταξιοδότησης από τα 61,4 στα 63,5 έως το 2015".

Ο επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΕ-ΓΣΕΕ κ. Σάββας Ρομπόλης τονίζει ότι η αύξηση των γενικών ορίων δεν συμβάλλει παρά μόνο 6-7 μήνες στη βιωσιμότητα του συστήματος. Επιπλέον, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η περαιτέρω αύξηση των ορίων πάνω από τα 65 θα επιτευχθεί σ΄ενα βαθμό με τη θέσπιση οικονομικών κινήτρων, καθώς η σύνταξιοδότηση θα ειναι ασύμφορη αν δεν έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 38 με 40 χρόνια δουλειάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κομισιόν ζητά και με νόμο την κατάργηση του δικαιώματος συνταξιοδότησης στο 60ό έτος ηλικίας μετα από 35χρόνια δουλειάς.

Στην τελευταία επιστολή της προς το υπουργείο Εργασίας η Κομισιόν ζητούσε, επίσης, καλύτερη τεκμηρίωση για το πως θα πετύχουμε την αύξηση των ορίων ηλικίας 63,5 έτη , διευκρινίσεις για την εφαρμογή της εξισωσης των οριων ηλικιας ανδρών - γυναικών στο δημόσιο το 2013, περικοπές στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα ενώ προτείνει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων να αρχίσει νωρίτερα δηλαδή από το 2013 και όχι από το 2018.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: