Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Παπανδρέου: 20 δισ. ευρώ ετησίως το κόστος της διαφθοράς

«Η κρίση πηγάζει πρωτίστως από την αδιαφάνεια της εξουσίας, του κράτους και του δημοσίου βίου της χώρας, από την πελατειακή αντίληψη που διάβρωσε τα πάντα. Αφορά κατεξοχήν το πώς λειτουργεί η χώρα μας, την έλλειψη σεβασμού του κράτους, συντεχνιών, ομάδων συμφερόντων αλλά και συχνά και πολιτών προς τους ίδιους τους νόμους και τους θεσμούς της χώρας, την περιφρόνηση αυτονόητων κανόνων δεοντολογίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην του ομιλία στο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι «κορυφαίο σύμπτωμα είναι το γεγονός ότι το ίδιο το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας αποτέλεσε αντικείμενο απόκρυψης και αδιαφανών χειρισμών».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην φοροδιαφυγή και υπογράμμισε ότι «με τον νόμο για την ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καταργήσαμε κάθε είδους εξαίρεση και παραθυράκι. Οι κανόνες είναι πια σαφείς και ενιαίοι για όλους και λαμβάνονται για πρώτη φορά πραγματικά δρακόντεια μέτρα κατά της φοροδιαφυγής».

«Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας οφείλεται επίσης στο ότι η εξουσία και το κράτος δεν σεβάστηκαν και κατασπατάλησαν τους όποιους φόρους των Ελλήνων φορολογουμένων» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αν η Ελλάδα έλεγχε καλύτερα τη διαφθορά -όχι στα στάνταρ της Σουηδίας, αλλά έστω και στο επίπεδο της Ισπανίας- θα είχε μικρότερο έλλειμμα, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά τα τελευταία πέντε χρόνια».

Επικαλούμενος έρευνα της του Ινστιτούτου Brookings, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η διαφθορά μας κοστίζει κάθε χρόνο όσο το 8% του ΑΕΠ ή πάνω από 20 δισ. ευρώ». Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στο παρελθόν και παρά τις διακηρύξεις διαφόρων κυβερνήσεων έχουν γίνει ελάχιστα ουσιαστικά βήματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας και πρόσθεσε ότι στην πρώτη του ομιλία στο Συνέδριο αυτό ως πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο τι έχει κάνει ως τώρα η κυβέρνησή του και τι σκοπεύει να κάνει τους επόμενους μήνες.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κατ’ αρχήν η κυβέρνηση έχει αποδείξει την πολιτική της βούληση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και δεύτερον προωθεί «ένα νέο πλαίσιο αρχών και κανόνων, που θα οδηγήσει στις μεγαλύτερες ανατροπές που έγιναν ποτέ στη χώρα προς το συμφέρον των πολιτών, αλλά και στην εφαρμογή αυτού του πλαισίου - μέχρι τέλους».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το πλαίσιο διαφάνειας και αξιοκρατίας ξεκινά από τον τρόπο που λειτουργεί το πολιτικό σύστημα με την θέσπιση διαφάνειας στην χρηματοδότηση των οικονομικών των κομμάτων «μέσα από τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των βιβλίων τους, την επιβολή καθαρών τρόπων εισροής εσόδων και την καθιέρωση διαφανούς τρόπου καταγραφής και επιτήρησης των εξόδων τους».

Επίσης η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εξετάζει τις δυνατότητες αλλαγής στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και στο θέμα της βουλευτικής ασυλίας.

Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρθηκε στις εξεταστικές επιτροπές που συστάθηκαν στην Βουλή «γιατί πρέπει επιτέλους να μάθουμε την αλήθεια για τα σκάνδαλα, την διαπλοκή, την αλλοίωση των δημοσιονομικών μας στοιχείων, για τα πάντα όσα πλήγωσαν την Ελλάδα και το κύρος, για όσα έκαναν τους πολίτες δύσπιστους απέναντί μας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην θέσπιση κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης, την καθιέρωση δωρεάν πρόσβασης των πολιτών στο περιεχόμενο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, αλλά και στην πρόσβαση των πολιτών μέσω Διαδικτύου στις αποφάσεις της διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρθηκε στην επαναφορά όλων των προσλήψεων στο Δημόσιο στην δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ, στον νέο νόμο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων που θα συμπληρωθεί με άλλο νόμο που απλοποιεί τις αδειοδοτήσεις, την επαναφορά του αυτοδιοίκητου στην Δικαιοσύνη, και στην αυστηροποίηση των ποινών για υπαλλήλους που εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς.

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «τομές, όπως το δικαίωμα που αποκτά η κυβέρνηση να ζητά εξατομικευμένο έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες συγκεκριμένων προσώπων με αυστηρότερες ποινές για όσους έχουν υποχρέωση κατάθεσης δήλωσης «πόθεν έσχες» και συμμετέχουν σε off shore εταιρείες, αφού πλέον θα στερούνται τα πολιτικά τους δικαιώματα, ενώ θα δημεύεται το μερίδιο συμμετοχής στις off shore».

«Επίσης μετατρέπεται σε κακούργημα η συμμετοχή σε απιστία δημοσίου υπαλλήλου, εφοριακού ή τελωνειακού, με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης.Στο ίδιο μήκος κύματος όμως θα κινηθούμε και με το νέο νόμο για την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, που πρόκειται πολύ σύντομα να φέρει στη Βουλή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο οποίος θα διευρύνει την αρμοδιότητα των σημερινών οργάνων σε όλο το δημόσιο και για όλα τα εγκλήματα που στοιχειοθετούν διαφθορά, εξασφαλίζοντας δυνατότητες υψηλής τεχνολογικής υποδομής και ανθρώπινου δυναμικού στις υπηρεσίες ελέγχων» είπε ο πρωθυπουργός.

«Θέλω να διαβεβαιώσω από αυτό το βήμα όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες ότι δουλεύουμε πολύ μεθοδικά και τα αποτελέσματα της δουλειάς μας είναι εμφανή. Ήδη χτυπάμε το οργανωμένο έγκλημα αλλά και πυρήνες τρομοκρατικών ενεργειών που πολλές φορές λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι προϋπόθεση της επιτυχίας είναι η συμμετοχή του πολίτη.Ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους τους πολίτες και τις υγιείς δυνάμεις του τόπου να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να αλλάξουμε συνήθειες, αντιλήψεις και νοοτροπία, δεσμεύτηκε ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψω την επιστροφή σε όσα μας οδήγησαν εδώ που βρεθήκαμε σήμερα» και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «η κρίση που βιώνουμε μπορεί, αν ξεπεράσουμε το άμεσο οικονομικό μας πρόβλημα, να γίνει η μεγαλύτερη ευκαιρία που είχαμε τα τελευταία χρόνια για να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα διαφορετική που δεν θα κινδυνεύσει ξανά από μια τέτοια κρίση».
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: