Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Την Ελλάδα επισκέπτεται το σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας...

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 21ης Απριλίου το σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας θα αρχίζει να πλησιάζει προς τη χώρα μας, αλλά από την Πέμπτη 22 Απριλίου θα ξεκινήσει να απομακρύνεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.
Βορειοδυτικοί άνεμοι που θα επικρατήσουν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 21 Απριλίου θα φέρουν την ηφαιστειακή τέφρα στη χώρα μας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.
Ωστόσο, από την Πέμπτη 22 Απριλίου οι άνεμοι στην...
κεντρική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια θα στραφούν σε δυτικούς - νοτιοδυτικούς και οι όποιες ποσότητες τέφρας φτάσουν τελικά στην περιοχή μας θα απομακρυνθούν από τη χώρα στη διάρκεια της ημέρας.

Στην χώρας μας έχουν ματαιωθεί πάντως συνολικά μέχρι στιγμής περισσότερες από 340 πτήσεις.

Εν τω μεταξύ, εξερράγη και το δεύτερο ηφαίστειο στην Ισλανδία. Σύμφωνα μάλιστα με τα τοπικά μέσα, ένα μεγάλο σύννεφο καπνού ξεχύθηκε από το ηφαίστειο Hekla, ενώ από το ηφαίστειο Eyjafjallajökull συνεχίζει να βγαίνει καπνός και λάβα σε μικρότερη όμως ποσότητα.

Σύμφωνα, όμως, με τον Χέρμπερτ Πίμπελ, ειδικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας αναμένεται να διαλυθεί το αργότερο μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Ένα χαμηλό βαρομετρικό που κινείται προς την Ισλανδία θα μπορούσε να βοηθήσει στην απομάκρυνση σε λίγες ημέρες του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας που δημιουργεί προβλήματα στις πτήσεις στην Ευρώπη, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη ο Χέρμπερτ Πίμπελ.

"Από μετεωρολογικής άποψης, για το δεύτερο μισό της εβδομάδας, προς το Σαββατοκύριακο, όλες οι ενδείξεις είναι πάρα πολύ θετικές", πρόσθεσε ο ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.

Ο Πίμπελ σημείωσε ότι μολονότι το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας θα κατευθυνθεί προς τον Καναδά και τις ΗΠΑ από αύριο, θα βρίσκεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα πάνω από τον ωκεανό για να μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις υπερατλαντικές πτήσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια: