Ο αξιωματούχος, που δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το θέμα από τους ευρωβουλευτές, για να διαπιστωθεί, εάν εκτιμά προσωπικά πως το δανειστικό επιτόκιο για την Ελλάδα είναι υπερβολικά υψηλό, παραδέχθηκε ότι έχει διαβουλευθεί πάνω στο ίδιο θέμα με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες.
"Ατυχώς", ανέφερε απαντώντας ο κ. Ζοζέ Ντουράο Μπαρόζο, "η μοναδική εφικτή λύση ήταν η παρουσιασθείσα", επικαλούμενος τη σχετική συμφωνία της 12ης Απριλίου σε επίπεδο υπουργών των Εξωτερικών της ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, ρητά παρέπεμψε, προκειμένου να δοθεί μία απάντηση, στην ίδια την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.
Πράγματι, ενώ άλλα κράτη - μέλη στην 16μελή ευρωζώνη συμφώνησαν, εάν το ζητήσει η Αθήνα να δανειοδοτηθεί με 30 δισ .ευρώ, για να ανατροφοδοτήσει το εξωτερικό της χρέος, η Γερμανία η οποία από την αρχή ήταν επιφυλακτική έκανε αγώνα για το υψηλότερο δυνατό επιτόκιο στα δάνεια αυτά, ώστε να μην δοθεί η εικόνα ότι η ευρωζώνη ανταμείβει τους "κακούς μαθητές" στο δημοσιονομικό πεδίο.
Πράγματι, στην αγορά ομολόγων, τα γερμανικά κρατικά έχουν επιτόκιο περίπου 3%, το δε 5% υπολείπεται ως προς το 7% που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στις δανειστικές κεφαλαιαγορές.
O οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ με συνέντευξή του στην "Μοντ" επισημαίνει ότι το 5% είναι πολύ υψηλό επιτόκιο για τις τωρινές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα και προϊδέασε ότι δεν είναι το σωστό. "Ζεστό σωτήριο χρήμα με παρόμοιο επιτόκιο δεν έχει νόημα, επειδή καθυστερείται εν τοις πράγμασι η ανάταξη" της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε, χωρίς καν να αναφερθεί στο συγκεκριμένο 5%, αλλά γενικώς στα "υψηλά δανειστικά επιτόκια", την ώρα που το ΔΝΤ δανείζει με 3,26% κράτη, όπως η Ελλάδα.
nooz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου