Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Συγκρατημένη αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο

"Μέχρι το τέλους του έτους θα έχουμε καταφέρει να είμαστε εντός των στόχων που έχουμε θέσει", εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, κάνοντας τον απολογισμό των έξι μηνών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες με ΕΕ και ΔΝΤ μας επιτρέπουν να είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί να κάνουμε χρήση του μηχανισμού, να προχωρήσουμε άμεσα".

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί η Ελλάδα ξεκρέμαστη το Μάιο, καθώς θα υπάρξει λύση δανειζόμενη είτε από την αγορά είτε από τους ευρωπαίους εταίρους μας. Παράλληλα εξέφρασε ικανοποίησή για την άντληση 1,95 δισ. ευρώ από τα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου.

ΔΝΤ

Αναφερόμενος στην επίσκεψη στελεχών του ΔΝΤ στο υπουργείο Οικονομικών είπε, ότι θα παραλάβει τις προτάσεις τους και θα τις δημοσιοποιήσει τις επόμενες ημέρες. "Ήταν μια εξαιρετικά χρήσιμη εμπειρία με τους δώδεκα εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ", δήλωσε και πρόσθεσε, ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα στο σκέλος της αύξησης των εσόδων και της μείωσης των δαπανών.

"Προγραμματισμός νέων δράσεων"

Ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, η απελευθέρωση των υπηρεσιών και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, περιλαμβάνονται στις νέες δράσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο ενημέρωσης με θέμα "απολογισμός έξι μηνών και προγραμματισμός νέων δράσεων".

Αναφέρθηκε επίσης στην καθιέρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών στο Δημόσιο, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι μισθοδοτικές δαπάνες όλων των υπαλλήλων. Η πρώτη φάση εφαρμογής των νέων κανόνων μέσω της Αρχής αυτής θα ολοκληρωθεί για τα υπουργεία στο πρώτο εξάμηνο, ενώ μέχρι τέλος του έτους θα ενταχθούν σε αυτήν και οι ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ.

Το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών από τα υπουργεία, την εφαρμογή διπλογραφικής λογιστικής, ενώ ολοκληρώνεται και η διαδικασία παρακολούθησης εκτέλεσης του προϋπολογισμού μέσω μεγάλων εταιριών ορκωτών λογιστών. Υπογράμμισε ότι θα υπάρχουν δυο άτομα σε κάθε υπουργείο και σε κάθε ασφαλιστικό ταμείο, αλλά και στα βασικά νοσοκομεία τα οποία θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

"Τι παραλάβαμε..."

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην κατάσταση της Οικονομίας, όπως την παρέλαβε η κυβέρνηση με βασικά στοιχεία τον προϋπολογισμό σε πλήρη εκτροχιασμό, την οικονομία σε ύφεση, το δημόσιο χρέος στα ύψη και το έλλειμμα αξιοπιστίας. Στόχος μας είπε, ήταν η διάσωση της οικονομίας και η ανάταξη της αξιοπιστίας της χώρας.

Προωθήσαμε, πρόσθεσε, την αποκατάσταση βιώσιμων οικονομικών, τη διαφάνεια και τη δίκαιη αναδιανομή. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί 18 παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών και βρίσκονται σε εξέλιξη το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για τις υπηρεσίες και θα προωθηθεί το πλαίσιο για τα τεχνικά και τυχερά παιχνίδια. Επίσης, η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Από τις πενήντα δράσεις που περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης, οι είκοσι βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο προόδου ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Πέντε μόνο δράσεις έχουν καθυστερήσει.

Πρώτο τρίμηνο


Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν πολύ θετικά αποτελέσματα στα δημοσιονομικά το πρώτο τρίμηνο του έτους τόσο από την πλευρά των εσόδων, όσο και από την πλευρά των δαπανών. Η μείωση των δαπανών έχει ήδη αποδώσει, όλα τα υπουργεία συνεργάζονται και ο εξορθολογισμός των δαπανών προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

Αναφέρθηκε σε συγκρατημένα αισιόδοξη προοπτική εκτέλεσης του προϋπολογισμού και πρόσθεσε ότι τα πολύ θετικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί, ενώ ακόμα, δεν έχει επέλθει η πλήρης απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσει τη Σύνοδο του ΔΝΤ το Σαββατοκύριακο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: