Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Πιθανό προδάνειο πριν την προσφυγή στον μηχανισμό

Θα έχει διάρκεια 30 ημέρες

Η Ελλάδα, ακόμα και αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ) μπορεί να πάρει ένα προδάνειο από τον μηχανισμό, μέσω των Οργανισμών που διαχειρίζεται ανά χώρα το δημόσιο χρέος, διάρκειας 30 ημερών έτσι ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαϊου.

Αυτό επεσήμανε στο protothema.gr ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας στην ερώτηση πώς θα κινηθεί η Ελλάδα τον Μάιο με δεδομένο ότι το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων σήμερα βρίσκεται πέριξ του 7,8%. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει το αργότερο έως τις 20 Μαϊου να εκδώσει ομόλογο 10ετούς διάρκειας ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν περίπου 10 ημέρες, ενώ στη συνέχεια η Ελλάδα θα αποφασίσει εάν θα υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης.

Ο Γ. Παπακωνστανίνου εμφανίστηκε αντίθετος με τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων στον ιδιωτικό τομέα (περικοπές αποδοχών) λέγοντας ότι το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας έχει να κάνει με τη γραφειοκρατία, τα κλειστά επαγγέλματα κ.ο.κ.

Τέλος εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι τουλάχιστον για το άμεσo μέλλον η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκδώσει ομόλογα με ρήτρα δολαρίου στην αγορά των ΗΠΑ, αν και το roadshow στις ΗΠΑ θα γίνει κανονικά.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: