Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Κήρυξε πόλεμο στο ρουσφέτι...


Μετά τα μέτρα για το νοικοκύρεμα του κράτους και τις πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν το ύφος της νέας κυβέρνησης, ο Γ. Παπανδρέου άνοιξε χθες το θεσμικό πακέτο για την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος και της Βουλής.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την εμπλοκή των βουλευτών στη σύνταξη των νομοσχεδίων, την καθιέρωση της δημόσιας διαβούλευσης πριν από την ψήφιση κάποιου νόμου, την εισαγωγή του θεσμού της έκθεσης ποιότητας και επιπτώσεων ως προϋπόθεση για να φθάσει κάποιο σχέδιο νόμου στην Ολομέλεια, την απαγόρευση κατάθεσης τροπολογιών μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ενώπιον της...
κοινοβουλευτικής επιτροπής, την ενημέρωση της Βουλής για τις μεγάλες συμβάσεις έργων και προμηθειών και τη συμμετοχή της στην ανάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.



Πρώτα απ όλα, όμως, με στόχο να οικοδομηθεί μία νέα σχέση κράτους - πολιτικού - πολίτη ο Γ. Παπανδρέου διακήρυξε το τέλος του... ρουσφετιού!

«Γνωρίζω ότι οι πιέσεις που θα υποστείτε για προσωπικές εξυπηρετήσεις, ρουσφέτια, ακόμα και για μικρές και μεγάλες παρατυπίες, υπέρ προσωπικών ή οικονομικών συμφερόντων, θα είναι μεγάλες» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές του.
Κήρυξε πόλεμο στο ρουσφέτι

«Θα είναι ακόμα μεγαλύτερες μετά από τα έξι χρόνια της ΝΔ, που κυβέρνησε με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των ημετέρων, ισχυρών και κολλητών» προέβλεψε και κάλεσε τους πάντες να αντισταθούν και να απορρίψουν αυτή τη λογική.

«Δουλέψαμε μαζί για αξίες, κοινούς στόχους και οράματα, μακριά από κοντόφθαλμες λογικές και προσωπικές φιλοδοξίες» συνέχισε και ξεκαθάρισε πως «θα υπηρετήσουμε την εντολή του λαού είτε από την κυβέρνηση είτε από τα έδρανα της Βουλής, απ όπου και αν βρεθεί ο καθένας μας αυτά τα τέσσερα χρόνια». Τα μηνύματα προς το εσωτερικό του κόμματός του έγιναν έτσι κάτι παραπάνω από σαφή.

Νέος ρόλος...
Ακολούθως ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του ρόλου του βουλευτή. Επισήμανε στα στελέχη του την ανάγκη να είναι σε συνεχή επαφή με τον πολίτη και με άμεση εικόνα των ζητημάτων της κοινωνίας.

«Είσαστε οι εγγυητές ότι το προεκλογικό μας σύνθημα πρώτα ο πολίτης δεν αποτελεί απλή θεωρία, αλλά καθημερινή πρακτική διακυβέρνησης, με τη συμμετοχή, τη συναπόφαση, τη δημοκρατική έκφραση της φωνής όλων» είπε χαρακτηριστικά. Κάλεσε υπουργούς και βουλευτές να συνεργαστούν «για να κάνουμε πράξη ένα Κοινοβούλιο με βουλευτές που ελέγχουν την κυβέρνηση, που συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία ψήφισης των νόμων, άρα και διαμόρφωσης των πολιτικών».

«Προσωπικά, δεσμεύομαι να συνεργαστώ και με τον νέο γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, το προεδρείο, τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους και βέβαια με τους γραμματείς και εισηγητές των ΚΤΕ, για να εμπεδώσουμε νέες λειτουργίες, αλλά και για να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής μας ομάδας» υπογράμμισε.
ΕΘΝΟΣ.

nonews-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: