Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Πρώτα η αλλαγή τρόπου επιλογής της ηγεσίας

Η προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα επιλέγεται η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων θα είναι η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβει ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χ. Καστανίδης.

Χ. Καστανίδης Χ. Καστανίδης Χθες, αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή του τρόπου ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο του ισχύοντος Συντάγματος, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Είναι γεγονός ότι η διαδικασία για την επιλογή των κορυφαίων δικαστικών λειτουργών, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, δηλαδή από την κυβέρνηση με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, είναι υπονομευμένη και διαβλητή, δεδομένου ότι τα κριτήρια που πρυτανεύουν κατά τις προαγωγικές κρίσεις είναι κυρίως κομματικά και όχι κριτήρια αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας. Η τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος αποτελεί και πάγιο αίτημα του νομικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και των δικαστικών ενώσεων, για να κοπούν οι δεσμοί ανάμεσα στην εκτελεστική και δικαστική εξουσία, ώστε να μην καθίσταται η ηγεσία της δικαιοσύνης υποχείριο της εκάστοτε κυβέρνησης.

Η ουσιαστική και ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος επιλογής απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγματος, που μπορεί να γίνει μετά το 2011. Ομως, η συνταγματική επιταγή δεν δεσμεύει τη λήψη νομοθετικών μέτρων ώστε να θεσμοθετηθεί ένα ενδιάμεσο στάδιο για την ανάδειξη των προέδρων και των αντιπροέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η επιλογή της ηγεσίας θα ανήκει μεν στο υπουργικό συμβούλιο αλλά θα προβλεφθεί η συμμετοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην όλη διαδικασία. Ο νυν υπουργός Αμυνας Ευάγγ. Βενιζέλος έχει εισηγηθεί να προτείνει η Βουλή με μυστική ψηφοφορία και με αυξημένη πλειοψηφία (2/3) τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις ανώτατες θέσεις.

Θυμίζουμε ότι η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος στο παρελθόν είχε διατυπώσει την πρόταση να επιλέγεται η κορυφή των ανώτατων δικαστηρίων από το ίδιο το σώμα των δικαστών αλλά τελικά αναθεώρησε τη στάση της, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό υπάρχει κίνδυνος αυτονόμησης της Δικαιοσύνης, η οποία δεν έχει άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση. Σήμερα, εισηγείται να γίνεται η επιλογή με αυξημένη διακομματική πλειοψηφία της Βουλής.

Στις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για θωράκιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης περιλαμβάνονται ακόμη:

**Η διασφάλιση της εσωτερικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών με καθιέρωση μόνιμων, σταθερών και αντικειμενικών κριτηρίων για κάθε υπηρεσιακή μεταβολή και με ειδική αιτιολογία όλων των αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.

**Η άρση κάθε περιορισμού στον θεσμό του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, με παράλληλη όμως αποφυγή της στείρας παραταξιοποίησης.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: