Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ένταξη Βουλής και κομμάτων στη "Διαύγεια", πρότεινε ο Κ. Μητσοτάκης



"Προέκταση" της "Διαύγειας" στη Βουλή και τα πολιτικά κόμματα πρότεινε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης. Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το δημόσιο
Πρόταση για ένταξη στο θεσμό της "Διαύγειας" τόσο της Βουλής όσο και των κομμάτων, κατέθεσε την Τετάρτη (06/11) ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το δημόσιο.
"Ο Θεσμός της Διαύγειας ήταν μια θεσμική κατάκτηση. Απαιτείτο όμως η ενίσχυση του. Αυτό κάνουμε, με βελτιωτικές αλλαγές που είναι προϊόν εκτενούς διαβούλευσης και αφού λάβαμε σοβαρά υπόψη τις προτάσεις που έγιναν. Όμως, η Διαύγεια δεν πρέπει να αφορά μόνο το δημόσιο αλλά και τη Βουλή και τα πολιτικά κόμματα. Είναι επιτακτική ανάγκη των καιρών. Τα κόμματα πρέπει να δεσμεύονται να αναρτούν στην Διαύγεια τις επιχορηγήσεις τους" τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης αντέτεινε ότι στη ρύθμιση για τη "Διαύγεια" υπάρχουν κενά και παραθυράκια και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να εντάξει στο θεσμό "τα συμβούλια και τους παρατρεχάμενους στα υπουργεία". Έκανε, επίσης, λόγο για "στρατό που πηγαίνει ο κάθε υπουργός στο υπουργείο του".
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το δημόσιο
Δεκτό επί της αρχής του, κατά πλειοψηφία, έγινε το νομοσχέδιο που προβλέπει ρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα. Υπέρ ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ενώ κατά τάχθηκαν το ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, η οποία αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και κάποιες θετικές διατάξεις.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος ανέφερε ότι βάζει θετικό πρόσημο στο νομοσχέδιο, ζήτησε βελτιωτικές αλλαγές και αποσαφηνίσεις, χαρακτήρισε ημιτελή τη διάταξη για τις εκπαιδευτικές άδειες και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι ενώ επικαλείται θέματα που έρχονται στο φως από τη "Διαύγεια", δεν την ψηφίζει.
Διαχώρισε πάντως τη στάση του σε ότι αφορά τις επικρίσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι "αν ο δημόσιος τομέας έμεινε πολύ πίσω φταίμε εμείς που δεν τα έχουμε καταφέρει και όχι η αξιωματική αντιπολίτευση".
(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: