Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Το ΠΑΣΟΚ με ενημερωτικό σημείωμα αναφέρει τι εχει γίνει μέχρι τωρα στη ΔΤ


20131107-192506.jpg
Για ενημέρωσή σας, σας αποστέλλουμε ενημερωτικό σημείωμα του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, για το χρονικό των εξελίξεων στη Δημόσια Τηλεόραση:
1. Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή διαφώνησε και κατήγγειλε τη βίαιη διακοπή της εκπομπής της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θέτοντας ζήτημα Δημοκρατίας.
2. Το ΠΑΣΟΚ διαφώνησε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους υπουργούς τους ΠΑΣΟΚ να μην την υπογράψουν.
3. Το ΠΑΣΟΚ έδωσε μεγάλη μάχη, παρά τις διαφορετικές απόψεις και της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ, ώστε να διασωθούν στο μεταβατικό επίπεδο 2000 θέσεις εργασίας στη Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ).
4. Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε στο να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή ο νέος νόμος για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή και υψηλού επιπέδου δημόσια τηλεόραση. Ο νέος νόμος ψηφίστηκε στις 19 Ιουλίου 2013 και το νέο εποπτικό συμβούλιο ορίστηκε στις 5 Αυγούστου 2013. Θυμίζουμε ότι οι βασικές διατάξεις του νόμου είχαν επεξεργαστεί από τον κ. Μόσιαλο και τον κ. Αλεβιζάτο, σε προηγούμενη περίοδο.
5. Στις 21 Αυγούστου 2013 ξεκίνησε η λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης από το στούντιο της Κατεχάκη. Ταυτοχρόνως η EBU, που παρείχε τη μετάδοση μέσω live streaming στην υπό κατάληψη ΕΡΤ, διέκοψε τη μετάδοση της ΕΡΤ επικυρώνοντας έτσι τη νομιμότητα της νέας Δημόσιας Τηλεόρασης.
6. Όμως μια μικρή ομάδα εργαζομένων που είχε καταλάβει το ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής και της ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη λειτούργησε ως τροχοπέδη για την πρόσληψη των περίπου 2000 εργαζομένων στο μεταβατικό επίπεδο.
7. Σε επανειλημμένες συναντήσεις με εκπροσώπους των πρώην εργαζομένων που βρίσκονταν στο υπό κατάληψη ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Καψής, ζητούσε να εκκενωθεί το ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής ώστε η νέα δημόσια τηλεόραση να αναπτυχθεί πλήρως και να μπορεί να εργαστεί το σύνολο των εργαζομένων (περί τις 2000) που είχαν αξιολογηθεί σε δύο προκηρύξεις μέσα από αξιοκρατικές και αντικειμενικές διαδικασίες.
8. Στις 11 Οκτωβρίου 2013 με τροπολογία στη Βουλή ανανεώθηκαν για δύο ακόμα μήνες οι πρώτες 600 συμβάσεις των εργαζομένων, με δυνατότητα να φτάσουν τους 10 μήνες.
9. Στις 23 Οκτωβρίου 2013 εξέπνευσε η προθεσμία της ψήφισης της ΠΝΠ, η οποία δεν χρειάστηκε να μπει σε ψηφοφορία λόγω του ότι ο νέος νόμος με τον οποίο λειτουργεί η ΔΤ καλύπτει την νομιμότητα της λειτουργίας της.
10. Η συνεχιζόμενη όμως κατάληψη μέχρι τα ξημερώματα της 7ης Νοεμβρίου του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ δημιουργούσε ανυπέρβλητα εμπόδια στην πρόσληψη των μεταβατικά 1100 εργαζομένων, οι οποίοι έχουν αξιολογηθεί από τον δεύτερο διαγωνισμό και δημιουργούσε μεγάλο κίνδυνο για την ετοιμότητα της ΔΤ ενόψει της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ. Επιπλέον, δεν μπορούσαν να δοθούν οι επόμενες δόσεις των αποζημιώσεων των εργαζομένων που έχουν απολυθεί καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υποστήριζε πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία διότι δεν λειτουργούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες στο ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής.
11. Η αδιέξοδη επιμονή των καταληψιών του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ και της ΕΤ3, οδήγησε στην παρέμβαση των αρμόδιων δικαστικών αρχών που ζήτησαν την εκκένωση του χώρου έτσι ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.
12. Εντύπωση δημιουργούν τα δήθεν επιχειρήματα περί Δημοκρατίας και κατάλυσής της και η λεκτική συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής περί «χούντας», όταν μάλιστα καταπατούνται νόμοι της πλειοψηφίας της Βουλής και παραβιάζονται ανοιχτά τα δικαιώματα των εργαζομένων.
13. Η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά όταν υποκύπτει σε εκβιασμούς για να εξυπηρετηθούν μικροκομματικά συμφέροντα και διχαστικές λογικές.
14. Από σήμερα, το νέο διοικητικό συμβούλιο πρέπει να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς προς την κατεύθυνση της πλήρους ανάπτυξης της Δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να προτείνει το νέο οργανόγραμμα λειτουργίας της το οποίο θα έρθει στη Βουλή, ώστε σύντομα να έχουμε μια ευρωπαϊκή, σύγχρονη, αξιόπιστη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
15. Η εμπειρία και η εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού της ΕΡΤ θεωρείται μείζονος σημασίας για τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, γεγονός που επισημαίνεται διαρκώς από τον Πρόεδρο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ας μην αφήσουμε το έμψυχο δυναμικό να γίνεται βορά στις ορέξεις όσων θέλουν να μην υπάρξει καμία αλλαγή και καμία μεταρρύθμιση στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: