Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ


Προς νέα 24ωρη γενική απεργία προσανατολίζεται η ΓΣΕΕ. Για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας εξουσιοδοτήθηκε η Εκτελεστική Επιτροπή. Πάντως, η ανακοίνωση νέων μέτρων και περικοπών θα δώσει σε κάθε περίπτωση το σύνθημα...


Οι διεκδικήσεις του Συνδικάτου επικεντρώνονται στην απόκρουση της ανεργίας και των απολύσεων, στην υπογραφή αλλά και εφαρμογή των ΣΣΕ, στην αποτροπή ελαστικοποίησης της εργασίας, στη μη περικοπή των επικουρικών συντάξεων και των βαρέων και ανθυγιεινών, στην απόκρουση εκποίησης των ΔΕΚΟ, στην απαίτηση για την εφαρμογή ενός αναπτυξιακού, οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου.

«Τα συνδικάτα είναι σε θέση μάχης και διαρκούς αγωνιστικής ετοιμότητας για την απόκρουση και αποτροπή των Νεοφιλελεύθερων και αντεργατικών πολιτικών καθώς και στην ανατροπή των «δεσμών» του μνημονίου» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Ακόμη προστίθεται ότι «η ενότητα του αγώνα, ο συντονισμός των δράσεων και παρεμβάσεων σε εθνικό κατά κύριο λόγο, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα των αγώνων, για την απόκρουση των κυβερνητικών πολιτικών, την προώθηση και λύση των κοινών εργατικών μας αιτημάτων».

Να σημειωθεί ότι την Δευτέρα η διοίκηση της ΓΣΕΕ, κατά τη συνεδρίασή της έκανε αποδεκτές τις υποβληθείσες παραιτήσεις μελών ΔΣ και του γενικού γραμματέα και προχώρησε στην εκλογή και συμπλήρωση των κενών θέσεων.

Στη θέση του γγ εκλέχθηκε ο Νίκος Κιουτσούκης και στη θέση της εκτελεστικής επιτροπής ο Λεωνίδας Καραθανάσης.

Η τοποθέτηση του Γ.Παναγόπουλου

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, επισήμανε μεταξύ άλλων πως «είναι γεγονός ότι η χώρα μας βρέθηκε και βρίσκεται στη δίνη μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης πoλιτικής που επιβλήθηκε από την τρόικα και δυστυχώς υλοποιείται από την κυβέρνηση».

»Εφαρμόζεται μια ισοπεδωτική δραστηριότητα μια σειρά οριζόντιων μέτρων, άδικων και αναποτελεσματικών. Αυτό έχει οδηγήσει σε ύφεση την ελληνική οικονομία. Ο πληθωρισμός είναι τεράστιος, όπως τεράστια είναι τα ποσοστά της ανεργίας».

«Το καθήκον των συνδικάτων που κατά το πλείστον εκφράζουν τους έχοντες εργασία, είναι να δούμε πως θα εκφράσουμε ευρύτερα τμήματα μισθωτής εργασίας τα οποία δέχονται τεράστια επίθεση και δεν καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις» τόνισε ο κ. Παναγόπουλος και εκτίμησε:

«Μπαίνουμε σε μια μακρά περίοδο που οι κοινωνικές συγκρούσεις δεν θα περιοριστούν σε εθνικό επίπεδο. Θα αφορούν όλους τους εργαζόμενους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ακριβώς πρέπει να μας οδηγήσει σε αναστοχασμό της πολιτικής μας. Αφενός μεν να υπάρχει εθνική δράση και αφετέρου σύμπλευση με τους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης που θα βρεθούν σε δύσκολη κατάσταση. Θα επαναλάβω ότι δεν πρόκειται για αγώνα ταχύτητας. Έχουμε μπει σε ένα δύσβατο μαραθώνιο, μακράς λιτότητας, ύφεσης και ανεργίας.»

«Πρέπει να διεκδικήσουμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο να τεθούν κοινωνικοί δείκτες και ρήτρες. Δείκτες για την ανεργία και τη φτώχεια, δείκτες για το εισοδηματικό μερίδιο της εργασίας. Πρέπει να γίνει ρητή αναφορά στο άρθρο 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα στον καθορισμό των αμοιβών σε εθνικό επίπεδο, εξάλλου κάτι τέτοιο προσκρούει στη χάρτα των θεμελιωδών ανθρωπιστικών δικαιωμάτων» τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.

«Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι μπαίνουν στη μέγκενη και τα σιδηρά κουστούμια θα είναι για όλους, έχουν δεν έχουν ελλείμματα και χρέη γιατί ο νεοφιλελεύθερος οδοστρωτήρας δεν κάνει διαχωρισμούς» είπε ακόμη.

«Πρέπει να υπάρξει σχέδιο περιφερειακών παρεμβάσεων, να φροντίσουμε να υπάρξουν παρεμβάσεις στους εργασιακούς χώρους, συνεντεύξεις τύπου, στάσεις εργασίας, τοπικές κινητοποιήσεις, ενωτικές δράσεις κάτω από την ομπρέλα της ΓΣΕΕ.»

»Όλα αυτά να κορυφωθούν με μια νέα Γενική Απεργία. Να υπάρξει σχετική εξουσιοδότηση στην εκτελεστική επιτροπή για συλλαλητήρια ανά περιφέρειες, για κάθε αναγκαία δράση και φυσικά για νέα Γενική Απεργία» κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: