Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ξαναγράφεται ο προϋπολογισμός το Μάιο

ΔΝΤ: "πάρτε δ΄ δόση, πάρτε και άλλα μέτρα"


http://img.protothema.gr/4B48588D3B96D4E7BC6EC346B2AF65C4.jpg
"Όχι άλλες περικοπές, μαζέψτε περισσότερους φόρους και κάντε αποκρατικοποιήσεις" είναι το μήνυμα που έστειλε από την Ουάσιγκτον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος ανακοίνωσε την απόφασή του για χορήγηση στην Ελλάδα και της τέταρτης δόσης, ύψους 4,1 δισ. ευρώ (συνολικά 14,6 δισ. ως τώρα).
Σε δηλώσεις του μετά την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής, το Νο2 στην ιεραρχία μετά τον Ντομινίκ Στρος Καν, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και ασκών την προεδρία του Ταμείου κ. Τζον Λίπκσυ, έθεσε τις βάσεις από τώρα για την αναθεώρηση του Μνημονίου, το ερχόμενο Μάιο -οπότε θα φτάνουν στην Αθήνα και πάλι οι ελεγκτές της Τρόικα. Οι "10 εντολές" που παρουσίασε ο κ.Λίπσκυ είναι:

1."Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις βασικές μεταρρυθμίσεις που θα χρειαστούν κατά την προσεχή περίοδο. Ενώ για το 2010 ο δημοσιονομικός στόχος επετεύχθη, η στρατηγική της υπο-εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού (περικοπές δαπανών) για την αντιστάθμιση της υστέρηση των εσόδων δεν μπορεί να διατηρηθεί" τόνισε.

2."Είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο μία μεσοπρόθεσμη στρατηγική προϋπολογισμού. Η εξασφάλιση μιας δίκαιης κατανομής της επιβάρυνσης που απαιτεί η προσαρμογή, παραμένει πρωταρχικής σημασίας, και ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους σε αυτή τη διαδικασία είναι ευπρόσδεκτη".

3. "Η κυβέρνηση πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στον έλεγχο των δαπανών, ιδίως σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης".

4. "Για τη στήριξη της ανάκαμψης, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν σε βάθος. Η νομοθεσία για την απελευθέρωση των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως".

5. Απαιτούνται αλλαγές που αφορούν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

6. Μεταρρυθμίσεις απαιτούνται και στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

7. «Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη μείωση των διοικητικών φραγμών στις εξαγωγές και τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής να ελευθερώσει το δυναμικό στον τομέα του τουρισμού».

8. «Είναι η ώρα για την δέσμευση της κυβέρνησης να κλιμακώσει τις ιδιωτικοποιήσεις και το πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων. Πιο αποτελεσματική χρήση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων θα υποστηρίξει τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, και θα βοηθήσει την Ελλάδα διαγράψει ληξιπρόθεσμα χρέη.

9. Πρέπει να προχωρήσουν συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων στον τραπεζικό τομέα, σε εύλογο χρόνο αλλά χωρίς πίεση, εκμεταλλευόμενοι την σταθερότητα που παρατηρείται στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

10. Αν κριθεί αναγκαίο, θα πρέπει να γίνει χρήση του μηχανισμού στήριξης για τράπεζες, εφόσον όμως αυτές είναι βιώσιμες.

Ως επωδός, «οι αρχές πρέπει να επαινεθούν για τη δέσμευσή τους σε αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στην Ανάπτυξη και την ευημερία".

Συμμάχους πάντως, στην επώδυνη πορεία της για έξοδο από την κρίση, η κυβέρνηση βρίσκει και στους ευρωπαίους εταίρους της. Μετά το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε πως «πολλοί υπουργοί οικονομικών εντυπωσιάστηκαν» από το χρονοδιάγραμμα και το εύρος των μεταρρυθμίσεων (αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. κλπ) που τους παρουσιάσε ο κ.Παπακωνσταντίνου.

Εντυπωσιάστηκαν όμως και από την δριμύτητα με την οποία υποβαθμίζουν τη χώρα μας οι ξένοι Οίκοι, με αποτέλεσμα να συζητήσουν και συνταχθούν με το αίτημα του έλληνα υπουργού Οικονομικών για συντονισμένη αντιμετώπιση του φαινομένου, την οποία ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά επείγουσα»

. H ανακοίνωση του ΔΝΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: