Τρια αγκάθια έχουν να αντιμετωπίσουν οι δικαστές (ανακριτής και μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου), που διερευνούν σε αυτή τη φάση το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Νομικοί μάλιστα επιμένουν ότι μετά τη μεταφορά της δικογραφίας από την ανακρίτρια κυρία Ειρήνη Καλού στον αρεοπαγίτη ανακριτή, ακόμα και για τους συμμετόχους το δικονομικό τους μέλλον και το θέμα της παραπομπής τους ή μη σε δίκη πρέπει να κριθεί από το δικαστικό Συμβούλιο του ανωτάτου δικαστηρίου.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο αρεοπαγίτης ανακριτής μετά την παραλαβή του συνόλου της δικογραφίας, τόσο από τη Βουλή για τους παραπεμφθέντες πρώην υπουργούς (Δούκα, Μπασιάκο και Κοντό), όσο και από την ανακρίτρια για τους συμμετόχους μπορεί να κρίνει σε αυτή τη φάση αν κατά τη γνώμηη του προκύπτει θέμα παραγραφής ή αυτό μπορεί να εξετασθεί στο μέλλον. Αν τώρα θέσει το ζήτημα στέλνει ερώτημα στον αρμόδιο εισαγγελέα, που έχει κληρωθεί (Ανδριωτέλλης) για να παραπέμψει το θέμα στο Δικαστικό Συμβούλιο και εκείνο να αποφασίσει. Αν, πάντως, δεν τεθεί τώρα το θέμα θα τεθεί σίγουρα στο μέλλον από κάποιον εμπλεκόμενο πρώην υπουργό...
Σε περίπτωση απόφασης για παραγραφή, που είναι και η πιθανότερη το δεύτερο αγκάθι, που προκύπτει είναι τι μέλλει γεννέσθαι με του συμμετόχους. Παρά τις φωνές ότι είναι ηθικά ανεπίτρεπτο να δικάζονται τα πρόσωπα που δεν είναι πολιτικοί για αδικήματα για τα οποία οι πολιτικοί την «γλίτωσαν» λόγω παραγραφής ή ότι είναι απαράδεκτο πολίτες της ίδιας χώρας να αντιμετωπίζονται με δυο μέτρα και δυο σταθμά, η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου επέβαλλε να δικάζονται χωριστά οι συμμέτοχοι του σκανδάλου από τους πολιτικούς, σε περίπτωση παραγραφής των εγκλημάτων των τελευταίων. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, επιμένουν νομικοί κύκλοι, εάν συντρέχει περίπτωση παραπομπής μόνο των συμμετόχων, το Συμβούλιο του ειδικού Δικαστηρίου παραπέμπει στο ακροατήριο του αρμοδίου δικαστηρίου κατά τις κοινές διατάξεις του νόμου. Ο ισχύων νόμος –λένε –προβλέπει το ενιαίο της κρίσης για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα του σκανδάλου. Επομένως το Δικαστικό Συμβούλιο και ο ανακριτής έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα πολιτικά ή μη κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης διαδικασίας, που προβλέπει το τρίτο κεφάλαιο του νόμου περί Ευθύνης Υπουργών.
Έτσι σε περίπτωση που το Συμβούλιο αποφανθεί ότι έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο των πολιτικών προσώπων δεν επιτρέπεται να αναπέμψει τους συμμετόχους στην τακτική ποινική Δικαιοσύνη για συνέχιση της ανάκρισης, αφού με τη ρητή διάταξη του άρθρου 11 παρ. 4 το Συμβούλιο αυτό, μετά το τέλος της ανάκρισης που θα ενεργήσει ο αρεοπαγίτης ανακριτής, θα παραπέμψει με δικό του βούλευμα τους συμμετόχους στο ακροατήριο, αν αυτή είναι η κρίση του.
Αν τελικά ακολουθηθούν αυτές οι διαδικασίες στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, ανοίγει νέο κεφάλιο και για το σκάνδαλο της Siemens. Εκεί σωστά τα μέλη της εξεταστικής με συμφωνία τόσο του προέδρου, κ. Σήφη Βαλλυράκη, όσο και του εκπροσώπου της Ν. Δ Κώστα Τζαβάρα έχουν συμφωνήσει να θέσουν θέμα παραγραφής και στο πόρισμα, που συντάσσεται σήμερα, ώστε να ενημερωθεί η ολομέλεια όταν αποφασίσει αν τελικά η υπόθεση θα προχωρήσει και παραπέρα, αν τελικά υπάρξει κατ΄αρχήν Προκαταρκτική επιτροπή και στη συνέχεια παραπομπή...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου