Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Η Ελλάδα δεν είναι Ιρλανδία ούτε Ντουμπάι

Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προβεί σε σημαντικές και μεγάλες αλλαγές που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση είναι απολύτως αποφασισμένη για αυτό και πιστεύει ότι σ' αυτήν την προσπάθεια θα έχει και την ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αλλαγές που προτίθεται να επιφέρει στη χώρα προς όφελος του ελληνικού λαού αλλά και φυσικά προς όφελος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση των υποχρεώσεών της να ανατάξει την ελληνική οικονομία, να εκσυγχρονίσει το δημόσιο τομέα και να πολεμήσει χρόνια προβλήματα όπως τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις.

Αυτό που θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, είναι ότι έχουμε μια υγιή και βιώσιμη οικονομία και έναν προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει περιορισμό δαπανών και μείωση του χρέους.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε πολιτική παρέμβαση - στο ίδιο μήκος κύματος - στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου όπου εξήγησε την κατάσταση που υπάρχει σχετικά με την οικονομία στην Ελλάδα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει τέλος σ' αυτά τα προβλήματα.

Επίσης ενημέρωσε τους εταίρους ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο της Ιρλανδίας και του Ντουμπάι. Και ότι οφείλεται στη διαφθορά, την αδιαφάνεια, τη σπατάλη, την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.

Αναφέρθηκε επίσης, σε σειρά πρωτοβουλιών τις οποίες αναλαμβάνει ο ίδιος, όπως η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται στην κατεύθυνση της προστασίας της ελληνικής οικονομίας.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, ο κ. Παπανδρέου είχε επίσης την Πέμπτη διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, με τη σουηδική προεδρία αλλά και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρός Καν, ο οποίος είναι σοσιαλιστής και φίλος του Έλληνα πρωθυπουργού.

Δηλώσεις στήριξης

Μπαράζ δηλώσεων στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία χάρη στα δημοσιονομικά μέτρα που σχεδιάζει να πάρει, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξή του στη Σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλείοντας κατηγορηματικά τέτοιο ενδεχόμενο. Την ετοιμότητα της Επιτροπής να βοηθήσει την Ελλάδα στην εφαρμογή προγράμματος σταθεροποίησης, εξέφρασε επίσης η εκπρόσωπος του αρμοδίου Επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.

Την στήριξή της προς την Ελλάδα εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη διάρκεια του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βόννη, απορρίπτοντας ταυτοχρόνως τους φόβους για μια χρεοκοπία της. "Κι άλλα έθνη έχουν επίσης τα προβλήματά τους. Για να έχουμε μια πραγματική συζήτηση, θα ζητούσα να μην μεγαλοποιείται αυτό" το θέμα, σημείωσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανκ Σόϊμπλε, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει "μόνη" της να καταβάλει την προσπάθεια επίλυσης των οικονομικών προβλήμάτων της, έστω κι αν η Αθήνα, όπως πρόσθεσε, "έχει το δικαίωμα στην αλληλεγγύη των εταίρων της" στην ΕΕ.

"Μπορεί να τεθεί θέμα βοήθειας των εταίρων της Ελλάδας" ανέφερε αντίθετα, ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάϊμαν.

Σε συνέντευξη του στην οικονομική εφημερίδα "Λ Εκό" ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ, δήλωσε "πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει στο άμεσο μέλλον τα θαρραλέα και απαραίτητα μέτρα που επιβάλλονται".
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: