Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

"Φέρουμε ευθύνη για την κρίση στην Ελλάδα"

Μπαράζ θετικών μηνυμάτων για την ελληνική οικονομία από την Ευρώπη. Δήλωση στήριξης από την γερμανίδα Καγκελάριο, η οποία απέρριψε το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, κάνοντας παράλληλα λόγο για "κοινή ευθύνη". Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Πρόθυμη δηλώνει η Κομισιόν να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ διαβεβαιώνει: "Η Ελλάδα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα".

"Κοινή ευθύνη"


Τη στήριξή της προς την Ελλάδα εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη διάρκεια του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βόννη, απορρίπτοντας ταυτοχρόνως τους φόβους για μια χρεοκοπία της. "Κι άλλα έθνη έχουν επίσης τα προβλήματά τους. Για να έχουμε μια πραγματική συζήτηση, θα ζητούσα να μην μεγαλοποιείται αυτό" το θέμα, σημείωσε.

"Το δικό μου χαρακτηριστικό είναι ότι εν γένει δεν απαντάω σε ερωτήσεις 'τι θα γίνει αν'", προσέθεσε η Μέρκελ και σημείωσε ότι η ΕΕ φέρει κοινή ευθύνη για την Ελλάδα και ότι η θέση της Ελλάδας θα συζητηθεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής. "Αυτό που συμβαίνει σε μια χώρα μέλος έχει επίδραση σε όλες τις άλλες, ιδιαίτερα όταν υπάρχει μια ενιαία νομισματική μονάδα. Γι' αυτό φέρουμε όλοι κοινή ευθύνη" απέναντι στην Ελλάδα, κατέληξε.

Καθησυχαστικοί Γιουνκέρ, Αλμούνια και Τρισέ


Νωρίτερα κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, είπε: "Αποκλείω εντελώς την χρεοκοπία της Ελλάδας". Αν και παραδέχθηκε ότι η δημοσιονομική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, εντούτοις τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων επανέλαβε από τις Βρυξέλλες η Αμέλια Τόρες, η οποία είναι εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξη του στην οικονομική εφημερίδα "Λ Εκό", κληθείς να σχολιάσει την δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας επανέλαβε αυτό που είπε την περασμένη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: "Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, είμαι πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει στο άμεσο μέλλον τα θαρραλέα και απαραίτητα μέτρα που επιβάλλονται".

Επαφές Παπακωνσταντίνου στην Ευρώπη


Σειρά επαφών με τους ομολόγους του από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης σχεδιάζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί την Τρίτη τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και στη συνέχεια τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ. Την Τετάρτη θα μεταβεί στο Λονδίνο για επαφές με θεσμικούς επενδυτές, ενώ δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον υπουργό Οικονομικών, Άλιστερ Ντάρλινγκ.

Σουηδική προεδρία: Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι "πολύ σοβαρή"

Η κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι πολύ σοβαρή, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Σεσίλια Μάλμστρομ. "Ανησυχούμε βεβαίως", δήλωσε σε δημοσιογράφους, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το θέμα "δεν βρίσκεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη" των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, "αλλά φαντάζομαι ότι οι πρωθυπουργοί (και αρχηγοί κρατών) θα μιλήσουν ανεπίσημα για το ζήτημα αυτό, επειδή η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή", προσέθεσε. "Είναι μια κατάσταση δύσκολη, που χρειάζεται χρόνο, πολιτικό θάρρος και μεταρρυθμίσεις", σημείωσε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι "εμείς είμαστε μια οικογένεια και προσπαθούμε οι μεν να υποστηρίζουμε τους δε". Οι Έλληνες "γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, αλλά βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και αυτό παίρνει χρόνο", κατέληξε.

"Η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας δεν θα προκαλέσει κατάρρευση στην ευρωζώνη"

Η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας δεν θα προκαλέσει κατάρρευση στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του Συμβουλίου των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Έβαλντ Νοβότνι.

Ερωτηθείς στη Βιέννη αν η κατάσταση στην Ελλάδα θα είναι ένα τεστ για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, ο Νοβότνι απάντησε: "Όχι, δεν το βλέπω έτσι. Μία έξοδος από την ευρωζώνη ή κάτι παρόμοιο δεν θα ήταν ρεαλιστικό για την Ελλάδα και θα είχε πολλά να χάσει". Επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά "δεν είναι ο ρόλος μας να βοηθήσουμε συγκεκριμένα σε αυτό το θέμα".
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: