Του Παναγιώτη Γκρουμούτη
Το γεγονός και μόνο πως η χθεσινή ανακοίνωση ενός νέου πακέτου έκτακτων και εξαιρετικά επώδυνων οικονομικών μέτρων έβγαλε στους δρόμους ακόμα και τους αστυνομικούς (!), επαρκεί για να μας ... προειδοποιήσει για το πόσο «επαχθής» είναι τελικά αυτή η περίφημη «συνταγή Ιρλανδίας», η ίδια συνταγή που μας καλούν να ... δοκιμάσουμε οι Ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές μας.
Με βάση τη νέα αυτή διορθωτική παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Bryan Lenihan (φωτό), οι Ιρλανδοί Ρεπουμπλικανοί που ασκούν την εξουσία, (Σ.Σ: τη δεύτερη παρόμοια παρέμβαση από τον περασμένο Απρίλιο!), επιχειρείται να πέσει «τσεκούρι» σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, ενώ υιοθετούνται περικοπές στα επιδόματα ανεργίας και στις κοινωνικές δαπάνες και επιβάλλεται έκτακτη εισφορά έως 200.000 ευρώ στα πολύ υψηλά εισοδήματα.
Στους θιγόμενους δε των νέων μέτρων περιλαμβάνονται οι λειτουργοί της εκπαίδευσης, της υγείας και της ασφάλειας…
Αναλυτικότερα, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση για το 2010, προβλέπει μείωση δαπανών έως το ποσό των 4 δισ. ευρώ που συνίσταται στην μείωση αποδοχών στο δημόσιο τομέα (κατά 4% μεσοσταθμικά συν το -7% του περασμένου Απριλίου!!!), αλλά και σε παράλληλη μείωση των δαπανών της κυβέρνησης, αλλά και ανάλογη μείωση των πάσης φύσεως επενδυτικών προγραμμάτων.
Επί του πρακτέου αυτό σημαίνει πως οι μισθοί στον δημόσιο τομέα θα μειωθούν συνολικά φέτος έως και κατά 15%, ήτοι έως 5% για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ, 7% για μισθούς έως 40.000 ευρώ και 10% έως τις 55.000 ευρώ. Οι υψηλόμισθοι θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται έως και κατά 20%.
Ο μισθός του πρωθυπουργού θα μειωθεί κατά 20%, ενώ ανάλογες ή ελαφρώς μικρότερες μειώσεις θα υπάρξουν και στις αποδοχές των υπόλοιπων μελών της κυβέρνησης.
Επίσης μειώνονται δραστικά και τα επιδόματα ανεργίας (σε 100 ευρώ την εβδομάδα για τους άγαμους νέους και στα 150 ευρώ την εβδομάδα για τους όλους τους υπόλοιπους ανέργους, ανεξαρτήτως ηλικίας).
Τέλος, από τη νέα χρονιά αυξάνεται κατά ένα χρόνο (στα 66) το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης. Ένα όριο που σταδιακά αναμένεται να φτάσει στα 70 (!!!) χρόνια για τους δημοσίους υπαλλήλους.
«Ξινή» η ιρλανδική συνταγή ...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου