Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΣΚΛΗΡΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος

Το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων και επώδυνων οικονομικών μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση υπό την πίεση των καθημερινών εξελίξεων στην εγχώρια και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, αλλά και λόγω της διαρκούς επιδείνωσης των όρων δανεισμού. Χαρακτηριστική της ανησυχίας ήταν η χθεσινή καθυστέρηση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία οφειλόταν και...
στις δραματικές εξελίξεις στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, τις οποίες παρακολουθούσαν στενά ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Αμέσως μετά, μιλώντας στους υπουργούς του και σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας απειλεί την εθνική μας κυριαρχίαγια πρώτη φορά από το 1974». Μεγάλη κινητικότητα παρατηρήθηκε προχθές το απόγευμα και το βράδυ, με αλλεπάλληλες επικοινωνίες μεταξύ κυβερνητικών και οικονομικών παραγόντων, όπου μοναδικό θέμα ήταν η αναγκαιότητα ταχείας και συντονισμένης δράσης και η μορφή που αυτή θα έχει.
Ενα από τα μέτρα που έχουν εξεταστεί αφορά το ενδεχόμενο περικοπών στις αμοιβές ή στα επιδόματα των εργαζομένων, κατά τα πρότυπα της Ιρλανδίας, και στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκε η πρόταση να ανακοινώσει ο κ. Παπανδρέου την κατάργηση ή τον ετεροχρονισμό του 14ου μισθού, και ειδικότερα του δώρου του Πάσχα και του επιδόματος αδείας για το 2010. Κατά μία εκδοχή, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να προσφερθούν έναντι της περικοπής μετοχές κρατικών επιχειρήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους. Ουσιαστικά η κυβέρνηση κατανοεί πλέον ότι πρέπει να επέμβει δραστικά στη ζώνη των δημοσίων δαπανών ώστε να εξασφαλίσει ένα ισχυρό επιχείρημα έναντι των Βρυξελλών και των αγορών στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας. Παράλληλα, προσδοκά ότι με τον τρόπο αυτόν θα αποκτήσει περιθώρια κινήσεων, ούτως ώστε να μη βρεθεί στις αρχές του έτους υπό αυστηρή επιτροπεία, με όρους που θα ξεπερνούν και αυτούς του ΔΝΤ. Στην ίδια λογική εντάσσεται και η συζήτηση βάσει της οποίας ο κ. Παπανδρέου οφείλει έστω και την ύστατη στιγμή να αναλάβει πρωτοβουλία και να παρουσιάσει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, σε συνδυασμό με συγκεκριμένα μέτρα. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ακόμη και από το περιβάλλον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου μεταδίδεται η εκτίμηση ότι προεκλογικά καλλιεργήθηκαν υπερβολικές προσδοκίες, που σήμερα θα πρέπει να μετριαστούν.
Τελικά η περικοπή του 14ου μισθού προτιμήθηκε να μην ανακοινωθεί χθες από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος όμως προϊδέασε με την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο για το τι πρόκειται να επακολουθήσει και είπε ότι οι βασικές αρχές του Προγράμματος Σταθεροποίησης θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες, προτού υποβληθεί επισήμως στην ΕΕ τον Ιανουάριο. Η πρώτη αυτή παρουσίαση αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο Ζάππειο, όπου ο κ. Παπανδρέου θα κηρύξει την έναρξη του εθνικού διαλόγου.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε εξάλλου την έναρξη πανελλαδικής καμπάνιας με τη συμμετοχή υπουργών και βουλευτών τις αμέσως επόμενες ημέρες. Λέγοντας και πάλι ότι «η πατρίδα μας δυστυχώς βρίσκεται στην Εντατική» και παραπέμποντας στον Ανδρέα Παπανδρέου και στη φράση «ή θα αφανίσουμε το δημόσιο χρέος ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα» ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για εγκληματικές πολιτικές που «μας έχουν οδηγήσει σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο», το οποίο απειλεί την εθνική κυριαρχία. Προσέθεσε όμως ότι η κυβέρνησή του λειτουργεί με μόνο γνώμονα την προστασία του δικαιώματος του λαού να αποφασίζει κυριαρχικά για το μέλλον του, με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας, το κοινό καλό και το συμφέρον του έλληνα πολίτη. Σε ένα χαρακτηριστικό σημείο της χθεσινής του ομιλίας ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: «Θέλω όμως να είμαι ειλικρινής, όσο και ξεκάθαρος, ότι είμαστε αποφασισμένοι και τώρα να κάνουμε, και θα κάνουμε, ό,τι χρειάζεταιγια να ελέγξουμε το τεράστιο έλλειμμα,να επαναφέρουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα, να προωθήσουμε την ανάπτυξη παντού, ώστε να ορθοποδήσει η χώρα».
Εν όψει δύσκολων αποφάσεων, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια και αναμένεται να του ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με θέμα τη διαφάνεια. Εκτιμάται πάντως ότι στις συναντήσεις αυτές, αλλά και στον περίφημο κοινωνικό διάλογο που θα ξεκινήσει με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου την ερχόμενη Δευτέρα θα περιγραφούν κατ΄ εξοχήν τα αδιέξοδα της οικονομίας. Στις συζητήσεις αναμένεται ότι θα ενταχθεί και η αλλαγή του εκλογικού νόμου και εν όψει αυτού ο κ. Παπανδρέου είχε χθες το απόγευμα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση .
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: