Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ-ΜΑΜΟΥΘ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Σε άμεσα, σκληρά μέτρα οδηγείται η κυβέρνηση Παπανδρέου, λόγω του ασφυκτικού κλοιού στον οποίο έχουν θέσει την ελληνική οικονομία οι διεθνείς αγορές, οι Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με άξονα το δημοσιονομικό πρόβλημα. Τα μέτρα αυτά, που θα αρχίσουν να γνωστοποιούνται από την προσεχή εβδομάδα στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την οικονομία, στοχεύουν να...
στείλουν πολλαπλά μήνυμα στο εξωτερικό ότι η κυβέρνηση θέτει ως εθνικό στόχο τη μείωση του ελλείμματος και δεσμεύεται να το επιτύχει. Παράλληλα με τα μέτρα αυτά, που προοιωνίζονται σκληρά και προφανώς αντιλαϊκά, θα δοθεί η διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση «έχει απόλυτη και πλήρη αντίληψη της κατάστασης σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία». Η άμεση λήψη των μέτρων αυτών, που ασφαλώς θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων, αλλά όπως θα τονιστεί «είναι αναγκαία προκειμένου η χώρα να γλιτώσει τα χειρότερα», είναι ενδεικτική της κρίσιμης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβερνητική στροφή στην οικονομία που έως τώρα χαρακτηριζόταν από τον όρο «ήπια προσαρμογή», έλαβε δραματική μορφή κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε- και ενώ η συνεδρίαση μεταδιδόταν ζωντανά από την κρατική τηλεόραση- ότι «το δημοσιονομικό πρόβλημα απειλεί για πρώτη φορά από το 1974 την εθνική κυριαρχία (...) η πατρίδα είναι στην εντατική». Επανέλαβε δε την ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1993, που είχε πει «ή η χώρα θα αφανίσει το δημόσιο χρέος, ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα. Μόνο έτσι η Ελλάδα δεν θα κινδυνεύσει να απολέσει κυριαρχικά της δικαιώματα».
Στο ΔΝΤ
Η αποστροφή του λόγου του κ. Παπανδρέου περί απειλής κατά της εθνικής κυριαρχίας που έδωσε τροφή σε πολλές ερμηνείες (διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι η χώρα βρίσκεται υπό εκβιασμό να αναθεωρήσει τη σκληρή στάση της στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και των Σκοπίων, με μοχλό την οικτρή κατάσταση της οικονομίας), διευκρινίστηκε από κυβερνητικές πηγές ότι αφορούσε την απειλή να περιέλθει η χώρα υπό την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι αναφορές αυτές όμως προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά να χαρακτηρίζει από τη Βόννη αστειότητες τα περί απειλών της εθνικής μας κυριαρχίας και να προσθέτει ότι «τέτοιες δηλώσεις αποδυναμώνουν και τραυματίζουν τις θέσεις της χώρας μας σε όλα τα εθνικά μέτωπα».
Η κυβερνητική στροφή, που όπως προαναφέρθηκε είναι αποτέλεσμα των πολύπλευρων ασφυκτικών πιέσεων που έχουν ασκηθεί στη χώρα, στην ουσία θεωρείται «νίκη» του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο οποίος ήταν σε ευθεία αντίθεση με την άποψη περί «ήπιας προσαρμογής» που ακολουθούσε έως τώρα η κυβέρνηση και είχε ως αποτέλεσμα τη μη λήψη μέτρων- πλην όσων αναφέρονται στον προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει μείωση του ελλείμματος για το 2010 κατά 3,6%.
Έντονη διαφωνία
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβερνητική στροφή όπως αυτή εκφράστηκε από τον Πρωθυπουργό, έρχεται την επομένη της «όχι ανέφελης» συνάντησης που πραγματοποιήθηκε προχθές το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπακωνσταντίνου. Για τη συνάντηση αυτή θρυλείται ότι υπήρξε έντονη διαφωνία των δυο ανδρών για το τι πρέπει να γίνει, αλλά κυβερνητικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν καθετί σχετικό.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: