Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΡΥΘΜΙΣΗ-ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2005


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Αμνηστία από τον Τειρεσία δίνεται σε όσους εξοφλήσουν τα χρέη τους, ενώ δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης των χρεών τους από 1.1.2005 και μετά θα έχουν οι επιχειρήσεις όχι μόνο για ληξιπρόθεσμες αλλά και για ενήμερες οφειλές τους. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις χρεών των επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τις τράπεζες που παρουσίασε χθες η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, μαζί με το...
νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται αμνηστία απο τον Τειρεσία για όσους εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέσα σε τρεις μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου. Επίσης μειώνεται ο χρόνος παραμονής στη μαύρη λίστα ανάλογα με την περίπτωση και αυξάνεται από 8 σε 30 ημέρες ο χρόνος αναγγελίας σε αυτόν της σφράγισης επιταγής.
Πρόκειται για μέτρα που αναμένεται να προκαλέσουν νέες αντιδράσεις από την πλευρά των τραπεζών, οι οποίες ήδη έχουν εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις τους, τόσο για το πάγωμα των οφειλών των επιχειρήσεων όσο και για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου το οποίο αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή:
● Εντάσσονται στις υπό ρύθμιση οφειλές και τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2005 (στο αρχικό σχέδιο υπήρχαν μόνον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1η Ιανουαρίου 2008).
● Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών μετά την 1η Ιανουαρίου 2008 ρυθμίζονται με διετή περίοδο χάριτος. Η εξόφλησή τους θα μπορεί να γίνει σε περίοδο τουλάχιστον 5 ετών για οφειλές μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ ανά τράπεζα και ανά δανειολήπτη και μέχρι 3 εκατ. ευρώ για το σύνολο των οφειλών του δανειολήπτη σε όλες τις τράπεζες.
● Οι ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Ιανουαρίου 2005 οφειλές που τώρα εντάσσονται στο σχέδιο ρύθμισης έχουν τους ίδιους όρους (2008 και μετά), με την προϋπόθεση καταβολής του 10% της συνολικής οφειλής μέχρι τις 15/4/2010. Οι τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού θα διαγράφονται μόνο εφόσον έχει εξοφληθεί το 50% της οφειλής.
● Οι ενήμερες οφειλές που θα μπορούν να ρυθμιστούν είναι: 250.000 ευρώ ανά τράπεζα (και μέχρι 1 εκατ. ευρώ για τις οφειλές στο σύνολο των τραπεζών) για επιχειρήσεις με βιβλία Γ΄ κατηγορίας, αγροτικούς συνεταιρισμούς και ενώσεις τους, εφόσον εμφανίζουν ζημίες στην τελευταία χρήση και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο από 2,5 εκατ. ευρώ. Για εμπορικές επιχειρήσεις, αγρότες και πληγέντες από φυσικές καταστροφές με ακαθάριστα έσοδα μικρότερα των 150.000 ευρώ, το ποσό της οφειλής που θα μπορεί να ρυθμιστεί είναι 100.000 ευρώ ανά τράπεζα (και μέχρι 300.000 ευρώ για το σύνολο των τραπεζών).
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: