Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Και πρόσθετα μέτρα ζητούν τώρα οι Βρυξέλλες!

Να καλύψουμε τη φετινή τρύπα το 2012


http://img.protothema.gr/BB5D2F965495371DC93D34B6E6B7864A.jpg

Νέα θέματα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα και την 6η δόση βάζουν και πάλι οι δανειστές της χώρας. Στα πολλά «ταυτόχρονα παζάρια» που διεξάγονται με κράτη και ιδιώτες για τους όρους και τα ανταλλάγματα στην παροχή του νέου δανείου, έρχονται τώρα να προστεθούν και οι πιέσεις για νέα μέτρα που θα κληθεί το 2012 να λάβει η κυβέρνηση, κοντά σε όσα ως τώρα δεσμεύτηκε αλλά δεν έκανε πράξη.

Οι πληροφορίες που φτάνουν από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι η Τρόικα δεν δέχεται καμία αναθεώρηση στόχων όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση και ζητούσε από τους ελεγκτές να αποδεχτούν ως απόρροια της ύφεσης, έως ότου διακοπούν οι συνομιλίες την περασμένη Πέμπτη. Όπως διαφαίνεται, όταν επιστρέψουν οι ελεγκτές στις 14 Σεπτεμβρίου θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να αποτυπώσει στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και νέα μέτρα για το 2012, που θα καλύψουν την νέα «μαύρη τρύπα» ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ, με την οποία θα κλείσει πιθανότατα η χρονιά φέτος.

Στο θέμα του ελλείμματος, οι ελεγκτές αποδέχονται την αναθεώρηση του αρχικού στόχου για έλλειμμα φέτος στο 7,6% του ΑΕΠ λόγω της "βαθύτερης" ύφεσης της οικονομίας, διαφωνούν όμως στην μέτρηση. Ενώ δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών κάνει νέα εκτίμηση για έλλειμμα της τάξεως του 8,1%-8,2% του ΑΕΠ φέτος, η Τρόικα το υπολογίζει στο 8,6%-8,7% του ΑΕΠ, κάνοντας προβολή στην πρόβλεψη για την "μαύρη τρύπα" μέχρι και το τέλος του χρόνου. Δεν ήταν όμως ως τώρα σαφές αν θα ζητηθεί η δημοσιονομική απόκλιση αυτή να καλυφθεί με νέα μέτρα ή θα μπορούσε να κλείσει με μεγαλύτερη προσπάθεια από την ελληνική πλευρά το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι με την ανακοίνωση των μέτρων προχθές από τον κ. Βενιζέλο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε πως η εφαρμογή των δρομολογημένων μέτρων θα αποδώσει περισσότερα από όσα υπολόγιζε η Τρόικα. Τώρα φαίνεται πως η επιπλέον απόδοση αυτή θα καλύψει την νέα «μαύρη τρύπα» και δεν φτάνει να καλύψει άλλες ανάγκες, βάζοντας απαγορευτικό ενδεχομένως και στα σχέδια για μεγαλύτερες ελαφρύνσεις φόρων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: