Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Χαράτσι και στους νόμιμους...



Τέρμα το φως και το νερό...
Χαράτσι και στους νομοταγείς ιδιοκτήτες επιβάλλεται από τη δημοσίευση του νόμου για τα αυθαίρετα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, που υπολογίζεται να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο.

Από τη συγκεκριμένη ημερομηνία επιβάλλεται σε...

όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων να επισυνάπτεται δήλωση του ιδιοκτήτη, αλλά και του μηχανικού ότι δεν υπάρχει σε αυτό αυθαίρετη κατασκευή και όλα έχουν γίνει όπως προβλέπει η οικοδομική άδεια. Η ίδια υποχρέωση υπάρχει και σε περίπτωση μεταβίβασης αδόμητου οικοπέδου, με το μηχανικό να δηλώνει ότι δεν υπάρχει κτίσμα.

Σε περίπτωση που στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο υπάρχουν παρανομίες, τότε πρέπει να προηγηθεί υποβολή δήλωσης τακτοποίησης που επισυνάπτεται στο συμβόλαιο.

Στο επίμαχο άρθρο 23 στην παράγραφο 1 η υποχρέωση αυτή περιλαμβάνει μεταβιβάσεις και σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε όλα τα ακίνητα. Στην παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου όμως κάνει λόγο μόνο για δικαιοπραξίες εν ζωή, εξαιρώντας προφανώς τις κληρονομιές, διατύπωση που δημιουργεί σύγχυση και χρειάζεται διευκρίνιση.

Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να βάλει τέλος στις πολεοδομικές παρανομίες και την αυθαίρετη δόμηση, ενώ παράλληλα κάνει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου ακινήτων. Τα θετικά αυτά μέτρα τα φορτώνει όμως σε όλους τους ιδιοκτήτες. Ο μηχανικός που θα κάνει την αυτοψία πρέπει να πληρωθεί. Η αμοιβή δεν έχει καθοριστεί, αλλά θα είναι κοντά στα επίπεδα των ημιυπαίθριων, που είναι περίπου 300 ευρώ.

Σήμερα, στα περισσότερα συμβόλαια μεταβίβασης αυτοτελών αυθαιρέτων αναγράφεται μόνον το οικόπεδο, γεγονός που μειώνει την αγοραία αξία του ακινήτου, αλλά και τη φορολογική επιβάρυνση.
Χ.ΤΖ.
enet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: