Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόσθετα μέτρα 1,7 δισ. ευρώ ζητεί η τρόικα

Νέες επαφές με το τεχνικό κλιμάκιο

Ο κ. Ρεν, ενημερώνοντας τους συναδέλφους του στο Κολέγιο των Επιτρόπων, άφησε να εννοηθεί ότι η τρόικα περιμένει νέα μέτρα για να επιστρέψει στην Αθήνα. Στη φωτό κρατάει το «δώρο» του Μ.Χρυσοχοΐδη
Ο κ. Ρεν, ενημερώνοντας τους συναδέλφους του στο Κολέγιο των Επιτρόπων, άφησε να εννοηθεί ότι η τρόικα περιμένει νέα μέτρα για να επιστρέψει στην Αθήνα. Στη φωτό κρατάει το «δώρο» του Μ.Χρυσοχοΐδη (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Πρόσθετα μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ ζητεί από την κυβέρνηση η τρόικα, κρίνοντας πως οι εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου δεν επαρκούν.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» η τρόικα υποστηρίζει πως η μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό του 2011 θα είναι 2,3 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ), εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να καλυφθούν από την καλύτερη εφαρμογή των ήδη ληφθέντων μέτρων. Επομένως, υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ρεν, ενημερώνοντας τους συναδέλφους του στο Κολέγιο των Επιτρόπων, άφησε να εννοηθεί ότι η τρόικα περιμένει νέα μέτρα για να επιστρέψει στην Αθήνα. Ο ίδιος έκανε γνωστό στους συναδέλφους του πως η τρόικα υποχρεώθηκε να αναχωρήσει από την Αθήνα διότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί» και πρόσθεσε ότι θα επιστρέψει εάν και εφόσον καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στο πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμη πηγή στο υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωνε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα μέτρα, σχολιάζοντας με νόημα ότι ο κ. Βενιζέλος «ουδέποτε έχει πει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα».

Η ίδια πηγή προσέθετε ότι πρώτα πρέπει να υπολογιστεί η δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων που ανακοινώθηκαν προχθές και αναλόγως να διαπιστωθεί τι κενά αφήνει σε σύγκριση με τον στόχο του ελλείμματος και πώς αυτά θα καλυφθούν.

Τα πρόσθετα αυτά μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση αφορούν την επίσπευση ορισμένων από αυτά που είχαν σχεδιαστεί για το 2012, καθώς και περαιτέρω περικοπές δαπανών.

Τέλος, τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα θα ενημερωθεί σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τις πρόσφατες προσαρμογές που αποφάσισε η κυβέρνηση και για τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που προτίθεται να λάβει εφέτος και το 2012.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: