Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΣΟΚ ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΠΑΚΕΤΑ ΤΣΙΓΑΡΩΝ...


...ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε...
Στην έγκριση οδηγίας που μεταξύ άλλων προβλέπει την κάλυψη των πακέτων τσιγάρων με φωτογραφίες από ιατρικά περιστατικά λόγω των βλαβερών συνέπειων του καπνού...
προχώρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ίδια οδηγία προβλέπει ότι το 65% της συνολικής επιφάνειας σε μία συσκευασία τσιγάρων θα καλύπτεται από προειδοποιήσεις, θα απαγορευθούν συσκευασίες με λιγότερα από 20 τσιγάρα, που θεωρούνται ιδιαίτερα προσιτές για τους νέους, ενώ από το 2020 απαγορεύονται και τα τσιγάρα μενθόλης.

Στόχος της ΕΕ είναι να περιορίσει την κατανάλωση των προϊόντων καπνού ιδιαίτερα στους νέους, καθώς, όπως δείχνουν σχετικές έρευνες, οι περισσότεροι από τους σημερινούς καπνιστές είχαν αρχίσει να καπνίζουν πριν συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, διχασμένο παραμένει το Κοινοβούλιο στο ζήτημα του ηλεκτρονικού τσιγάρου και στο ερώτημα, εάν πρόκειται για προϊόν καπνού με όλες τις απαγορεύσεις που αυτό συνεπάγεται ή για φαρμακευτικό προϊόν εφόσον βοηθά τον καπνιστή να περιορίσει την κατανάλωση. Ελλείψει άλλων συμβιβαστικών λύσεων, επελέγη ένας περίπλοκος συμβιβασμός, που ουσιαστικά προωθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς επιτρέπει στις εθνικές κυβερνήσεις να κρίνουν εκείνες κατά περίπτωση, εάν θεωρείται φάρμακο ή προϊόν καπνού, αλλά αυτό συμφωνείται με την προοπτική να αναθεωρηθεί ο συμβιβασμός υπό προϋποθέσεις και εφλόσον το ζητήσουν τουλάχιστον τρία κράτη-μέλη. Σε κάθε περίπτωση οι ευρωβουλευτές ζητούν να περιοριστεί η διαφήμιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

«Υπερδαστήριο» λόμπι της καπνoβιομηχανίας

Η έγκριση του Κοινοβουλίου αποτυπώνει τον δύσκολο συμβιβασμό στο νέο νομοθετικό κείμενο με το Συμβούλιο Υπουργών, ο οποίος είχε επιτευχθεί τον Δεκέμβριο του 2013 μετά από συνεχείς αναβολές, πολύμηνες διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, αλλά και πιέσεις από το λόμπι της καπνοβιομηχανίας.

Ο γερμανικός ραδιοφωνικός σταθμός Deutschlandradio αναφέρει το παράδειγμα μεγάλης πολυεθνικής καπνοβιομηχανίας, που είχε αποστείλει περισσότερους από 150 λομπίστες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίοι και ζήτησαν ραντεβού με συνολικά 250 ευρωβουλευτές. Σε μερικές περιπτώσεις, η προσπάθεια προσέγγισης των καπνοβιομηχανιών φαίνεται ότι γίνεται και με πιεστικό τρόπο: αναφέρεται το παράδειγμα Γερμανού ευρωβουλευτή, ο οποίος είχε λάβει ως χριστουγεννιάτικο δώρο ένα μπουκάλι κρασί με την απεικόνιση μίας τεράστιας νεκροκεφαλής στην ετικέτα του. Το μήνυμα ήταν σαφές: Θα πίνατε αυτό το κρασί αν γνωρίζατε τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ;
Πηγή : protothema.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2014/02/blog-post_6748.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: