Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Έκκληση Βενιζέλου να υπερψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο

Προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ


http://img.protothema.gr/333914BDCADD23E6577C6AF50E16120A.jpg
«Αν το νομοσχέδιο αυτό δεν ψηφιστεί, η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκπροσωπήσει την χώρα στη Σύνοδο Κορυφής, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί» αυτή είναι η δραματική φράση που χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να στείλει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα κυρίως προς εκείνους του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι είτε δηλώνουν είτε σκέφτονται σιωπηλά να το καταψηφίσουν .

Πάντως, κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας η οποία αποτέλεσε την έναρξη της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκαν ψυχολογικά ντοπαρισμένοι με αποτέλεσμα να υπάρξουν παρατεταμένα χειροκροτήματα στις παρεμβάσεις του κ. Βενιζέλου.

Γι’ αυτό και τα έμπειρα κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι ένας από τους πολλούς στόχους της έκτακτης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας πέτυχε καθώς η ομιλία του κ. Γιώργου Παπανδρέου φαίνεται να συσπείρωσε τους βουλευτές του και να τους έπεισε για την αναγκαιότητα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Υπό αυτά τα δεδομένα – προσθέτουν – «πηγαίνουμε με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στην κρίσιμη ψηφοφορία της Πέμπτης».

Επιπροσθέτως, και με στόχο να λειανθούν ορισμένες ενοχλητικές γωνίες του νομοσχεδίου ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε τέσσερις σημαντικές αλλαγές για το πολυνομοσχέδιο.

Οι αλλαγές αυτές έχουν ως εξής :

1)Το μέγιστο ποσοστό μείωσης των αποδοχών των δημοσιών υπαλλήλων για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου καθιερώνεται στο 25%.

2)Οι αδιάθετοι πόροι του πράσινου ταμείου μεταφέρονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να υπάρξει βοήθεια στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και κατ’ επέκταση ανάπτυξη στην περιφέρεια

3) Προστίθεται η διάταξη που ήδη είχε εξαγγείλει ο κ. Βενιζέλος σύμφωνα με την οποία δημιουργείται ταμείο – ειδικός λογαριασμός «κοινωνικής εξισορρόπησης» όπου θα οδηγούνται τα επιπλέον έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Τα χρήματα αυτά θα διατίθενται σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την δημοσιονομική πολιτικής της κυβέρνησης.

4)Σύμφωνα με την αλλαγή της παραγράφου 5 του επίμαχου άρθρου 37 αναστέλλεται έως τη λήψη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (2014) η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις κλαδικές συμβάσεις και προς εκείνους τους εργαζομένους που δεν τις έχουν υπογράψει.

Πάντως, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τόσο το προεδρείο της Βουλής όσο και την κυβέρνηση για «κατάφορη παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής» λόγω των διαδικασιών εξπρες που ακολουθήθηκαν για την κοινοβουλευτική επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου.

Επιπροσθέτως, σύσσωμη η αντιπολίτευση κατέθεσε ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για μια σειρά άρθρων του πολυνομοσχεδίου οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: