Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Διαξιφισμοί μετά το «όχι» Σαμαρά προς Παπανδρέου για κοινή παρουσία στις Βρυξέλλες

Τηλεφωνική επικοινωνία μετά το άκαρπο τετ-α-τετ

Τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά κάλεσε το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός
Τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά κάλεσε το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Μετά τη γεμάτη ένταση συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίς το βράδυ της Τρίτης μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ, ο Γιώργος Παπανδρέου τηλεφώνησε στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης στον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να βρίσκονται μαζί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή, ωστόσο ο κ. Σαμαράς απάντησε αρνητικά σε σκληρό ύφος. Για ανεύθυνη αντιπολίτευση έκανε λόγο η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις συναντήσεις του με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και αυτήν την ώρα έχει τετ-α-τετ με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη.

Οι πληροφορίες από την πλευρά της ΝΔ αναφέρουν πως ο Αντώνης Σαμαράς αρνήθηκε να πάει μαζί με τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, λέγοντας: «Θα πάω, αλλά θα πάω μόνος μου και θα κάνω το καθήκον μου όπως το κάνω τόσο καιρό».

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κρατά όλα τα χαρτιά των διαπραγματεύσεων κλειστά και πως δεν τον έχει καν ενημερώσει για τις επιστολές που εστάλησαν στον ΔΝΤ.

«Με ποια εθνική γραμμή να πάμε στις Βρυξέλλες; Δεν υπάρχει εθνική γραμμή. Δεν μου την έδωσες χθες. Δεν υπάρχει καν κοινή γραμμή στην κυβέρνηση» φέρεται να είπε ο κ. Σαμαράς στον πρωθυπουργό και συνέχισε: «Κι εσύ πως δέχεσαι να πας στις Βρυξέλλες με κάποιον που πριν από λίγο αποκαλούσες "συκοφάντη";»

Χαρακτήρισε, δε, επικοινωνιακό τέχνασμα την πρόταση του κ. Παπανδρέου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, ανακοινώθηκε ότι ο κ. Σαμαράς υπεκφεύγει και δεν θέλει να συμπαραταχθεί στην εθνική γραμμή.

«Ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ αποτελούν την μοναδική περίπτωση αντιπολίτευσης σε όλη την Ευρώπη που δεν αναλαμβάνει στοιχειωδώς τις ευθύνες της, για να βοηθήσει τη χώρα της» ανέφερε με έμφαση ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε κατά την συνάντησή τους την Τρίτη τον πρόεδρο της ΝΔ εν όψει της Συνόδου Κορυφής και του πρότεινε κοινή στάση και κοινή δράση, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε στον κ. Σαμαρά να τον συνοδεύσει στις Βρυξέλλες και ο πρόεδρος της ΝΔ επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Σήμερα απάντησε αρνητικά, αναφέρει η ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς αποτελεί την μοναδική περίπτωση αντιπολίτευσης στην Ευρώπη που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, καταλήγει η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις συναντήσεις του με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτήν την ώρα έχει τετ-α-τετ με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη. Στις 13:00 ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στις 14:00 με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα.

Κατά την απεργιακή συγκέντρωση, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε πως δεν παρέχει καμία στήριξη προς την κυβέρνηση.

«Δε νομίζω ότι ο κ. Παπανδρέου περιμένει τη δική μας ανοχή και συναίνεση. Ίσως για λόγους προβολής στο εξωτερικό συναντάται με τα κόμματα για να δείξει ότι έχει τη στήριξή τους. Καμία στήριξη δεν έχει από εμάς. Καμία. Αυτό που έχει από εμάς είναι τη ριζική, την κάθετη και επί της ουσίας πραγματική αντιπαράθεση» δήλωσε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: