Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Επώδυνες αλλαγές προωθεί η Μέρκελ

Διευρύνεται ο ρόλος της τρόικας


http://img.protothema.gr/8A55CC168D5DFA7C87412D1E9E7E125A.jpg
Μπορεί στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στις Βρυξέλλες να μην ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, φαίνεται όμως ότι η καγκελάριος Μερκελ προωθεί για την Αθήνα άλλες επώδυνες αλλαγές οι οποίες δεν αποκλείεται να αποφασιστούν την ίδια ημέρα και μάλιστα χωρίς νωρίτερα να έχει ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Τα σχέδια αυτά τα οποία δημοσιοποιούνται μέσω του Bloomberg και του Reuters έχουν προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς οι γραμμές επικοινωνίες με το Βερολίνο και το Παρίσι είναι “νεκρές “ όπως λένε χαρακτηριστικά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως απεκάλυψε η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας χθες σε βουλευτές του κόμματος της δεν αποκλείεται την Κυριακή στις Βρυξέλλες να προταθεί και να αποφασιστεί:

· Οι άνθρωποι της τρόικας να εγκατασταθούν μόνιμα στην χώρα μας έτσι ώστε να υπάρχει άμεσος έλεγχος των δημοσιονομικών . Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται ο ρόλος κάποιων μελών του κυβερνητικού επιτελείου της κυβέρνησης.

· Να ενδυναμωθει περαιτέρω ο ρόλος του επικεφαλής της task force Χορστ Ραιχενμπαχ. Μάλιστα προτείνεται ο γερμανός αξιωματούχος να έχει πλέον ρόλο και στις αποκρατικοποιήσεις.

Προς επιρρωσιν των όσων αναφέρει η κ. Μερκελ νωρίτερα το Bloomberg δημοσιοποίησε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο «ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης προωθούν σχέδια ώστε η ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει επιφορτιστεί να παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα, να αποκτήσει διευρυμένες αρμοδιότητες.

Η διεύρυνση αυτή των αρμοδιοτήτων θα αφορά την επιτήρηση του δημοσιονομικού προγράμματος της Αθήνας, την πώληση περιουσιακών στοιχείων και τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας. Πολλοί είναι ωστόσο στην ΕΕ –σχολιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο- που θέλουν να δουν τη χώρα να παραχωρεί μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την πρόταση, που κινείται στον ίδιο άξονα με την Ολλανδία που προτείνει «κηδεμονία» για τις χώρες που ζητούν οικονομική βοήθεια, η ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα θα ενισχυθεί με εκατοντάδες στελέχη.

Μια άλλη πηγή είπε στο Reuters ότι έχει εκφραστεί η επιθυμία να δημιουργηθεί ένα μόνιμο σώμα που θα αναλάβει μέρος της δουλειάς των επιθεωρητών της τρόικας. «Χρειάζεσαι κάποιον που να μιλάει ελληνικά αλλά που δεν είναι με το μέρος των Ελλήνων» είπε η πηγή, σύμφωνα πάντα με το Reuters. «Οι εξουσίες τους θα συνδέονταν με τους όρους του δανείου. Η παρουσίαση (της ιδέας) θα πρέπει να γίνει με προσοχή - να παρουσιαστεί τεχνική βοήθεια ή κάτι τέτοιο. Δεν μπορείς να τους ποδοπατήσεις όλους» φέρεται να δηλώνει.

Μια τέτοια εξόφθαλμη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση την Κομισιόν, η οποία επιθυμεί μεν να έχει μεγαλύτερο ρόλο στην διαμόρφωση των εθνικών προϋπολογισμών, αλλά θέτει την εφαρμογή τους εκτός των αρμοδιοτήτων της. Η ιδέα αυτή απηχεί επίσης την πρόταση του Γερμανού Επιτρόπου για θέματα Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχουν ηγετικό ρόλο στην είσπραξη των φόρων και στις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, αξιωματούχος της ΕΕ προειδοποίησε ότι η ιδέα θα αντιμετωπίσει εντονότατη αντίσταση από την Αθήνα, το Δουβλίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, γεγονός που θα καθιστούσε την πρόταση ανεφάρμοστη, καθώς προϋποθέτει την συναίνεσή τους. Το Reuters παρατηρεί τέλος ότι ο ίδιο αξιωματούχος σχολιάζει: «Η παραχώρηση εκτελεστικών εξουσιών στην ομάδα δράσης είναι μια ιδέα που υπήρχε γενικά. Αλλά οι Έλληνες δεν θα το δεχόντουσαν ποτέ και ούτε θα έπρεπε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: