Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Με δόσεις βγαίνουν οι λίστες Βενιζέλου

Στη Βουλή κατατίθενται σήμερα τα ονόματα όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω του 1.000.000 ευρώ


Ρεπορταζ : Δημήτρης Τζάθας



Λίστα με ονόματα φορολογουμένων οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ προτίθεται να υποβάλει σήμερα στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Θα ακολουθήσουν εντός της εβδομάδας δύο ακόμα λίστες, μια με τα ονόματα φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ και μια με τα ονόματα 180.000 πολιτών οι οποίοι έβγαλαν μέσω 720.000 τραπεζικών συναλλαγών, μόνο το 2009, συνολικά εμβάσματα ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Στη λίστα με τις εκροές καταθέσεων στο εξωτερικό περιλαμβάνονται και 18 άτομα τα οποία, παρότι λάμβαναν επίδομα ανεργίας, φέρονται να έχουν βγάλει έξω περισσότερα από 100.000 ευρώ ο καθένας, όπως και 3.718 άτομα τα οποία στο ίδιο διάστημα δήλωναν στην Εφορία εισοδήματα χαμηλότερα των 20.000 ευρώ. Στην τελευταία αυτή λίστα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή, περιλαμβάνονται και υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, ενώ με βάση τα στοιχεία του 2009 - εντός των ημερών αναμένονται από τις τράπεζες και τα στοιχεία για τις εκροές καταθέσεων για το 2010 και το 2011 - «δεν υπάρχουν ονόματα βουλευτών ή μετακλητών υπαλλήλων του Δημοσίου, εξ όσων μπορέσαμε να ελέγξουμε».

ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ. Οι λίστες θα κατατεθούν στη Βουλή, έπειτα από σχετικό αίτημα κατάθεσης εγγράφων από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα. «Ο,τι γνωρίζει ο υπουργός ως εκ της ιδιότητός του, μπορεί να το γνωρίζει και ο ερωτών βουλευτής, από την εμπιστοσύνη του οποίου εξαρτάται ο υπουργός. Οι υποχρεώσεις εχεμύθειας και σεβασμού του απορρήτου που βαρύνουν τον υπουργό και κάθε διοικητικό υπάλληλο βαρύνουν και τον ερωτώντα βουλευτή, που θα λάβει γνώση επισκεπτόμενος την αντίστοιχη υπηρεσία της Βουλής», είπε ο κ. Βενιζέλος, διευκρινίζοντας ότι η λίστα θα είναι στην ευχέρεια του κάθε βουλευτή, χωρίς όμως να μπορεί να λάβει αντίγραφα.
Είχε προηγηθεί η έκδοση γνωμοδότησης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με την οποία έμπαινε μια σειρά προϋποθέσεων για τη δημοσιοποίηση των καταλόγων με τα στοιχεία των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου. Μεταξύ αυτών ο διαχωρισμός εισπράξιμων και μη οφειλών, η ύπαρξη τελεσίδικης δικαστικής απόφασης σχετικά με την ύπαρξη και το ύψος της οφειλής ή η παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας για την άσκηση προσφυγής και η ατομική προειδοποίηση των οφειλετών με παροχή περιθωρίου 15 ημερών προκειμένου να προβάλουν αντιρρήσεις…
Την τελευταία αυτή προϋπόθεση, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να ξεπεράσει με διάταξη η οποία προστέθηκε σε τροπολογία στο υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο, με την οποία ορίζεται ότι η ενημέρωση των οφειλετών για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους θα γίνεται μέσω δημόσιας ανακοίνωσης κοινής λήψης στον Τύπο.

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ. Η κατάθεση των καταλόγων στη Βουλή φαίνεται να αποτελεί το πρώτο βήμα. Οπως έλεγαν συνεργάτες του υπουργού, «οι λίστες θα δοθούν τελικά στη δημοσιότητα», σημειώνοντας ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι τέτοιες που καθιστούν επί της ουσίας αδύνατη τη δημοσιοποίηση. Θα τις βγάλει με τον κίνδυνο να «παρανομήσει» έναντι της Αρχής, συμπλήρωνε η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο γραφείο του κ. Βενιζέλου βρίσκεται ήδη η λίστα με τα ονόματα περίπου 6.000 φυσικών προσώπων με ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τα τέλη Ιουλίου. Η λίστα αυτή δεν μπορεί να επικαιροποιηθεί αυτές τις ημέρες καθώς οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, βρίσκονται από χθες σε δεκαήμερη απεργία.
Τέλος, ο κ। Βενιζέλος ανακοίνωσε χθες ότι σήμερα θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογία με την οποία καθιερώνεται η σύσταση ενός ειδικού λογαριασμού εντός προϋπολογισμού που θα αποκαλείται «λογαριασμός κοινωνικής εξισορρόπησης». Στον λογαριασμό αυτό θα συγκεντρώνονται τα εκτός των προϋπολογισθέντων έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Ο,τι επιπλέον εισπράττεται από τις δύο αυτές πηγές, θα κατευθύνεται μέσω του λογαριασμού για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων που πλήττονται περισσότερο «από την εφαρμογή ενός σκληρού προγράμματος που είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθούμε για να σώσουμε τη χώρα», όπως είπε ο κ. Βενιζέλος.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: