Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Βασικός στόχος η ανάκτηση του δημοσίου χώρου και η αναβάθμιση της εικόνας της πόλης



Του Nίκου Καραγεωργόπουλου


Υποψήφιου Δημοτικόυ Σύμβουλου 5ου Διαμερίσματος Αθήνας,
"Δικαίωμα στην πόλη" - Γιώργος Καμίνης

Η κρίση της Αθήνας βιώνεται, κατ’ εξοχήν, ως κρίση του δημοσίου χώρου της, που μέρα με τη μέρα εγκαταλείπεται, κακοποιείται, συρρικνώνεται.
Θέση μας είναι ότι η πόλη δεν μπορεί να έχει «άβατα» ή γκέτο που περιορίζουν τη χρήση του, που δημιουργούν ζώνες κοινωνικού αποκλεισμού στο κέντρο ή στις γειτονιές, που απομονώνουν ομάδες πληθυσμού ή εμβάλλουν φόβο στους κατοίκους. Δεν αναγνωρίζουμε σε κανέναν το δικαίωμα να ιδιοποιείται τον δημόσιο χώρο της πόλης, στερώντας τον από τους πολίτες. Θέλουμε να τον ανακτήσουμε, να τον «επανακατοικήσουμε» δημιουργικά, να τον κάνουμε χώρο συμμετοχής και ασφαλούς συνύπαρξης των ανθρώπων. Είναι κεντρικός στόχος του συνδυασμού μας και προϋπόθεση για την αναζωογόνηση της πόλης.

Η ανεπαρκής καθαριότητα και η περιορισμένη προσβασιμότητα, ο πλημμελής φωτισμός, η εντεινόμενη ηχορύπανση, η κακή κατάσταση των πεζοδρομίων και των πλατειών και η παράνομη κατάληψή τους από διάφορες χρήσεις, η παράνομη στάθμευση, η απουσία επαρκών χώρων περιπάτου, άθλησης και αναψυχής στις γειτονιές, η ανεπάρκεια τεχνικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών υποδομών, πρέπει να πάψουν να χαρακτηρίζουν την καθημερινή μας ζωή.

Ο πολίτης έχει δικαίωμα να ζει, ναεργάζεται, να κυκλοφορεί και να ψυχαγωγείται σε μια καθαρή, υγιεινή, λειτουργική και, εν τέλει, χρηστική πόλη. Έχει δικαίωμα στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στο παιχνίδι. Έχει δικαίωμα πρόσβασης σε επαρκείς και αξιόπιστες δημοτικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα για τις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Τα δικαιώματα αυτά δεσμευόμαστε ως νέα δημοτική αρχή να προωθήσουμε, σε συνεργασία με άλλες αρχές, συλλογικούς φορείς και τις κινήσεις πολιτών που ήδη δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση αυτή.
Δράσεις άμεσης προτεραιότητας για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και της εικόνας της πόλης είναι:
Η απελευθέρωση των οδών, πλατειών, πεζοδρόμων και πεζοδρομίων από παράνομες χρήσεις και δραστηριότητες (παράνομα τραπεζοκαθίσματα και άλλες εγκαταστάσεις και κατασκευές, εμπόριο και χρήση ουσιών, παραεμπόριο, κλπ). Η εφαρμογή του νόμου πρέπει να είναι καθολική και αδιαπραγμάτευτη απέναντι σε πρακτικές απαξίωσης και εξαθλίωσης του δημοσίου χώρου.
Ο αυστηρός και συστηματικός έλεγχος της λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως αυτών που συστηματικά παραβιάζουν τη νομιμότητα (παράνομη στάθμευση, ηχορύπανση, κατάληψη πεζοδρομίων και οδών, δόμηση των πρασιών, κλπ). Ιδιαίτερη σήμανση του δημοσίου χώρου που ενοικιάζει κάθε κατάστημα, ανάρτηση όλων των αδειών που χορηγεί ο Δήμος, καθώς και των πράξεων επιβολής κυρώσεων, στον δικτυακό του τόπο και στα ίδια τα καταστήματα, ώστε να γνωρίζουν οι δημότες ποια καταστήματα λειτουργούν νόμιμα.
Η τακτική επισκευή των δρόμων και των κρασπέδων και ο συστηματικός καθαρισμός τους με αξιοποίηση όλου του εξοπλισμού που προμηθεύτηκε ο Δήμος για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η τακτική επισκευή και συντήρηση των φρεατίων απορροής ομβρίων υδάτων. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πυκνώνουν, κάνουν τη μέριμνα αυτή ακόμη περισσότερο αναγκαία.
Η προστασία, αποκατάσταση, συντήρηση και αύξηση του αστικού πρασίνου, ιδίως σε μικρά πάρκα, η δενδροφύτευση των πεζοδρομίων και των πλατειών σε όλες τις συνοικίες.Ο έλεγχος για την τήρηση της υποχρέωσης φύτευσης των πρασιών και των ακάλυπτων χώρων, η πριμοδότηση της φύτευσης με πρωτοβουλία του Δήμου και σε συνεργασία με τους κατοίκους.
Η εξασφάλιση πρόσβασης στα άτομα με κινητικά προβλήματα σε όλους τους δημόσιους χώρους της πόλης.
Η αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας και ο εξοπλισμός της με κατάλληλα μηχανήματα (π.χ. ηχόμετρα) για να ανταποκριθεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα στα ελεγκτικά της καθήκοντα.
Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την προστασία των όψεων των κτιρίων από βανδαλισμούς και ταυτόχρονες πρωτοβουλίες για την ένταξη των graffiti στη νέα, αναβαθμισμένη εικόνα της πόλης.

Μια αντίστοιχη, ευρεία καμπάνια για την αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών απέναντι στον δημόσιο χώρο, γιατί είναι δικαίωμα αλλά και ευθύνη όλων μας, είναι πολιτισμός, ο σεβασμός στην πόλη που ζούμε και εργαζόμαστε και στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: