Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας Πρωτοβουλία για τους αστέγους ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς


Τίποτα δεν θα μείνει αναξιοποίητο, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Αξιοποίηση ακινήτων που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του Δημοσίου για τη στέγαση αστέγων και την παροχή βασικών υπηρεσιών, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έπειτα από συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τον υφυπουργό Υγείας Αντώνιο Μπέζα και την τέως και νυν διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).

«Κύρια παρέμβασή μας, που ανακοινώνουμε απόψε, είναι η κοινωνική κατοικία που ήδη αξιοποιεί ό,τι ακίνητο υπάρχει στη δικαιοδοσία του δημοσίου και που άμεσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στεγάζει αστέγους που σήμερα ζουν την πιο ακραία αδικία. Κι όχι μόνο να τους στεγάσει, αλλά και να τους προσφέρει βασικές υπηρεσίες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κυρίως, ώστε να επιταχυνθεί η επανένταξή τους στην κοινωνία» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία και την τοπική αυτοδιοίκηση για κοινωνικές δράσεις στη βάση και της πρόσφατης νομοθεσίας «που διευκολύνει τις δωρεές ιδιωτών για κοινωφελείς λόγους, χωρίς τα φορολογικά βάρη, ΦΠΑ κτλ, που υπήρχαν προηγουμένως».
«Πρώτη τέτοια πρωτοβουλία, είναι η δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Αστέγων. Έτσι, με ιδιωτική δωρεά, ανακαινίζεται το Δρακοπούλειο Κέντρο, που βρίσκεται στην πλατεία Βάθης, στην Αθήνα. Σε ενάμιση μήνα περίπου θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει [...] Στο ισόγειο του Κέντρου θα λειτουργήσει ιατρική μονάδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα εξετάζει τους άστεγους πριν προωθηθούν στους κοιτώνες. Στους αστέγους που φιλοξενούνται, θα παρέχεται στέγαση, σίτιση, ιατρική φροντίδα και κοινωνική μέριμνα» δήλωσε.
Στην αρχική φάση, το Κέντρο αναμένεται να φιλοξενεί 80 άτομα για διάστημα που θα φτάνει έως τις 20 μέρες, ενώ μετά θα μεταφέρονται σε άλλους χώρους βραχυχρόνιας φιλοξενίας ή σε διαμερίσματα προστατευόμενα,  με απώτερο στόχο την κοινωνική τους επανένταξη. Έχουν, επίσης, επιλεγεί και τα πρώτα 35 διαμερίσματα που ανήκουν στο δημόσιο, προκειμένου να στεγάσουν ανθρώπους που βρίσκονται ανάγκη.
Το επόμενο βήμα, περιλαμβάνει τη δημιουργία ακόμα 4 κέντρων Άμεσης βοήθειας αστέγων, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα.
«Τίποτα δεν θα μείνει αναξιοποίητο, ανεκμετάλλευτο ή ανενεργό, προκειμένου να βρεθεί στεγαστική λύση για εκατοντάδες άστεγους συμπολίτες μας. Η σχετική δαπάνη προβλέπεται κι αυτή από το κοινωνικό μέρισμα που θα μας δώσει το πρωτογενές πλεόνασμα. Γιατί ό,τι δημιούργησε το κράτος με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, το επιστρέφει πίσω με πολλαπλασιαστικά οφέλη στον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: